Jaarmarkt Heythuysen al jaren publiekstrekker in de zomer

Print
Jaarmarkt Heythuysen al jaren publiekstrekker in de zomer

Een sfeerimpressie van de jaarmarkt. Afbeelding: Archief Stichting BIZ Centrummanagement Leudal

Heythuysen -

Al ruim dertig jaar wordt in het centrum van Heythuysen op de eerste vrijdag van de maand augustus een jaarmarkt georganiseerd. De Stichting BIZ Centrum Management Leudal (CML) die een voortzetting is van de ‘Vereniging Zelfstandige Ondernemers’ tekent ook dit jaar weer op vrijdag 2 augustus voor de organisatie.

Het houden van jaarmarkten is ontstaan in de Middeleeuwen vanaf ongeveer 1150 toen de Europese bevolking begon te groeien en de mensen steeds meer in steden en dorpen gingen wonen. De jaarmarkt in Heythuysen duurt maar één dag maar de Middeleeuwse markten duurden soms drie weken lang. De opbrengsten bleken zeer gunstig voor de economie van dorp of stad. Rob Reijnders, sinds 2014 voorzitter van de Stichting BIZ CML, hoopt ook dat de Heitser jaarmarkt de plaatselijke ondernemers geen windeieren legt.

Promoten van koopgebied

Rob Reijnders: „In 2014 ben ik voorzitter van de Stichting BIZ Centrum Management Leudal geworden omdat ik mijn jarenlange ervaring als ondernemer wilde inzetten voor Heythuysen. In de naam van de stichting is de plaatsnaam Leudal opgenomen. Ik hoop dat we op termijn het gebied waarin wij actief zijn kunnen uitbreiden, zodat we ook de belangen van ondernemers uit andere Leudalkernen kunnen behartigen. Momenteel zijn er ongeveer 85 ondernemers bij de BIZ (Bedrijven Investerings Zone) aangesloten en naar rato van het aantal vierkante meters winkelvloeroppervlak betalen zij een jaarlijks bedrag aan de stichting.” Met de middelen die de stichting op deze manier vergaart, proberen ze Heythuysen als koopgebied te promoten. Hiertoe organiseren ze ieder jaar tal van activiteiten. Zo houden ze ieder jaar op de eerste zondag van mei een grote vrijmarkt waar iedereen zijn overtollige spullen mag komen verkopen.

Gewilde markt

Het een na grootste evenement van het jaar is ongetwijfeld de jaarmarkt die dit jaar op 2 augustus zal plaatsvinden. „Ik denk dat deze markt misschien wel de grootste jaarmarkt van Midden-Limburg is” aldus Reijnders. Duizenden mensen weten ieder jaar opnieuw de weg naar Heythuysen te vinden. Naast vele bezoekers uit het eigen dorp en de omringende plaatsen is de jaarmarkt blijkbaar ook een gewild evenement voor de vele toeristen die op de campings in de verre omtrek verblijven. „Op de jaarmarkt is in tegenstelling tot de vrijmarkt enkel plaats voor professionele handelaren en er hebben zich er al veel aangemeld. Blijkbaar loont het om in Heythuysen een standplaats te bemachtigen.”

Reijnders: „De organisatie van de markt hebben we een paar jaar geleden uit handen gegeven aan een commerciële partij zodat we er als stichting niet heel veel werk aan hebben. Wij hebben er gewoonweg vanwege de vakantieperiode niet genoeg mankracht voor. Het ingeschakelde bedrijf neemt ons dus veel werk uit handen en regelt ook allerlei acts en demonstraties om de marktbezoekers te amuseren.” Dit jaar zijn er onder andere Zumba- en Salsa demonstraties. De ondernemers blijven in tegenstelling tot vroeger tegenwoordig wat meer in hun eigen pand tijdens de jaarmarkt en dat komt ook deels door personeelsgebrek in deze periode. „De bezoekers die echt van heinde en verre komen vormen meer een kijkerspubliek dan een kooppubliek maar de ondernemers horen wel vaak later terug dat mensen door de jaarmarkt de koopmogelijkheden van het dorp hebben leren kennen. In die zin heeft de jaarmarkt voor de plaatselijke ondernemers zeker meerwaarde”, concludeert Reijnders.

Preuf Heitse

Als de marktkooplui na de markt hun kraampjes afbreken is er nog veel vertier op de terrassen van de horecagelegenheden in het centrum. Het is dan tot laat in de avond heel gezellig in het dorp. In de maand augustus organiseren ze nog ‘Preuf Heitse’ en dat is hun derde grote evenement van het jaar. Tijdens ‘Preuf Heitse’ presenteert de Heitser horeca zich met lekkere hapjes en drankjes aan het publiek. „Beide evenementen zijn deze zomer zeker een bezoekje waard”, aldus Reijnders tot besluit. Voor meer informatie over de jaarmarkt 2019: www.heythuysencentrum.info

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen