Snelwegtol

‘Bedrijven achter Maut hebben recht op 500 miljoen euro schadevergoeding’

Print
‘Bedrijven achter Maut hebben recht op 500 miljoen euro schadevergoeding’

Afbeelding: iStock

Het Duits-Oostenrijkse consortium dat in Duitsland de inmiddels afgeblazen snelwegtol zou innen, heeft recht op een schadevergoeding die kan oplopen tot 500 miljoen euro.

Dat bericht de Duitse zakenkrant Handelsblatt, die het contract tussen het consortium en de Duitse overheid heeft ingezien.

Het inmiddels door het ministerie van Verkeer opgezegde contract met het Duitse ticketportaal CTS Eventim en de Oostenrijkse aanbieder van tolsystemen Kapsch TrafficCom had een looptijd van oktober 2020 tot 2032. Het bedrag van 500 miljoen euro dat de bedrijven kunnen claimen, is gebaseerd op de verwachte opbrengsten in die periode en de al gemaakte ontwikkelingskosten, heeft Handelsblatt becijferd.

Het Europees Gerechtshof zette onlangs een streep door het Duitse tolsysteem voor automobilisten. De tolheffing is in strijd met Europees recht, omdat Duitsers hun betaalde tol via de wegenbelasting terug zouden krijgen en andere EU-burgers niet. Oostenrijk was om die reden met Nederlandse steun naar het Hof gestapt en kreeg gelijk.

Berlijn had de opdracht aan het Duits-Oostenrijkse consortium gegund zonder het vonnis van de hoogste Europese rechter af te wachten. Eerder werd al bekend dat het mislukken van de Maut een gat van ongeveer een miljard euro slaat in de begroting van het ministerie van Verkeer voor de komende jaren. Ook zijn er voor 53 miljoen euro aan opstartkosten gemaakt, met name voor het inhuren van externe deskundigen en het opstellen van rapporten.

Lees ook:Mislukte Maut kost Duitsland miljard euro