Vastgoed

Aantal woningverkopen in Limburg daalt eerste half jaar met 3,8 procent

Print
Aantal woningverkopen in Limburg daalt eerste half jaar met 3,8 procent

Afbeelding: Getty Images

Heerlen -

In Limburg zijn in het eerste half jaar van 2019 3,8 procent minder woningen verkocht. Landelijk zakte het aantal huizenverkopen met 4,9 procent in.

Dat blijkt uit onderzoek van woningmarktcijfers.nl, dat op basis van de kadastergegevens de ontwikkelingen in de vastgoedsector in kaart brengt. Opvallend is dat in de maand juni de verkoop van woningen fors minder is (-15,9 procent) dan in dezelfde periode een jaar eerder. „De markt is in de eerste helft van dit jaar nogal grillig geweest. Aan de ene kant zie je dat huizenprijzen blijven stijgen, aan de andere kant daalt het aantal transacties. Voor een belangrijk deel is dit het gevolg van het nog altijd beperkte aanbod aan nieuwbouwwoningen. Daar klagen de makelaars nog steeds over”, is de analyse van Leo van de Pas, directeur van het in Heerlen gevestigde woningmarktcijfers.nl. „Je ziet dat door de stijgende prijzen de betaalbaarheid van huizen steeds meer onder druk komt te staan.”

Van de Pas is positief over de Limburgse woningmarkt. „Met een prijsstijging van 7,6 procent zit Limburg ongeveer op het landelijk gemiddelde.”

Verschil

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bracht eerder ook cijfers naar buiten met betrekking tot het tweede kwartaal. De NVM constateerde in het tweede kwartaal een lichte landelijke stijging van 1,8 procent van het aantal vastgoedtransacties. Het verschil tussen de cijfers van de NVM en woningmarktcijfers.nl kan verklaard worden doordat de laatste partij de statistieken baseert op het kadaster. Deze cijfers lopen iets achter op de gegevens die de NVM gebruikt, die zich direct baseert op het aantal verkopen van de aangesloten makelaars.