Hornerheide en De Wachtpost onder verscherpt toezicht Inspectie

Print
Hornerheide en De Wachtpost onder verscherpt toezicht Inspectie

De Wachtpost. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Horn / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Zorginstellingen Hornerheide in Horn en De Wachtpost in Venlo zijn onder verscherpt toezicht geplaatst van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De zorg is er niet voldoende persoonsgericht, er wordt niet altijd volgens de voorgeschreven protocollen gewerkt en er is onvoldoende deskundigheid en sturing daarop.

Het verscherpt toezicht geldt voor zes maanden. In die tijd moet Proteion, de koepel waaronder de twee zorgcentra vallen, verbeteringen hebben doorgevoerd bij de instellingen waar dementerende ouderen worden verzorgd. Over drie maanden is er een herinspectie.

Klachten

De Wachtpost staat al langere tijd onder de aandacht van de Inspectie. In augustus vorig jaar bracht de IGJ na klachten van familie van een bewoonster een bezoek aan de zorginstelling in Venlo. Toen werd een aantal verbeterpunten genoteerd. De Wachtpost kreeg drie maanden tijd om die door te voeren. Bij herbezoek in april dit jaar bleek dat er onvoldoende verbeterd was.

De tekortkomingen zitten vooral op vlak van methodisch werken, deskundigheidsbevordering van medewerkers en multidisciplinair samenwerken, schrijft de Inspectie. Daardoor hebben management en raad van bestuur onvoldoende zicht op de daadwerkelijke kwaliteit van zorg, is de conclusie.

Geschrokken

Wiel Ploegman, bestuursvoorzitter van Proteion, is geschrokken van de bevindingen van de Inspectie. „Voor De Wachtpost snap ik het enigszins, daar zijn we al langer met een verbetertraject bezig, en dat gaat niet snel genoeg moet ik erkennen. Maar voor Hornerheide komt het als donderslag bij heldere hemel. De medewerkers, die we maandagochtend hebben ingelicht, zijn verrast en boos.” Hij kondigt aan een kwaliteitsverbeterplan dat minutieus de te leveren zorg en de kwaliteitseisen daarvan beschrijft en voor alle Proteion-vestigingen gaat gelden, eerder in te voeren dan gepland.

De Inspectie bezocht de afgelopen maanden meerdere andere locaties van Proteion; behalve De Wachtpost en Hornerheide waren dat Huys Waerenberg in Horn, De Kreppel in Heythuysen en De Bolder in Maasbracht. In de laatstgenoemde drie zijn geen tekortkomingen geconstateerd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen