Zeg het maar… Jasper Kroese, pr-man Miljoenenlijn

Print
Zeg het maar… Jasper Kroese, pr-man Miljoenenlijn

Afbeelding: Jasper Kroese

Simpelveld / Bocholtz / Huls / Kerkrade / Eygelshoven / Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

De Miljoenenlijn heeft voor het eerst de dienstregeling moeten aanpassen wegens gebrek aan machinisten en stokers. De nieuwe pr-man Jasper Kroese legt uit.

Op donderdag zijn nog maar twee in plaats van vier ritten met de stoomtrein. Komt dat door de vakantietijd?

„Deels. Feit is dat de bij Miljoenenlijn veel oudere vrijwilligers moeten gaan stoppen, omdat ze de maximaal toegestane leeftijdsgrens van 70 jaar bereiken. Dat heeft alles te maken met veiligheidsregels. Omdat aan de andere kant te weinig (jonge) aanwas is, kan dat een probleem gaan worden. Naast machinisten en stokers, kunnen we trouwens ook nog conducteurs goed gebruiken.”

Zijn er nog meer oorzaken?

„Ja. In de zomerperiode zijn er drie in plaats van twee rijdagen. Dat zorgt voor een grotere belasting. Bedenk hierbij ook dat stokers niet twee dagen achtereen willen rijden. Dat heeft alles te maken met de zwaarte van het werk. Het is heel warm in de loc, terwijl je de verantwoordelijk bent voor honderden passagiers en oud en kostbaar materiaal.”

Zijn machinisten makkelijk te krijgen?

„Toevallig heeft zondag een nieuwe, jonge machinist zijn examen gehaald. Dat biedt wat lucht. Maar het is een lang traject om zover te komen. Na de opleiding tot stoker begint, op minimaal 21-jarige leeftijd, het traject om machinist te worden. Dat gebeurt in de vrije tijd en wordt daardoor over meerdere jaren uitgesmeerd. Nieuwkomers zijn zo acht jaar onderweg.”

Wat is de oplossing voor de korte termijn?

„Met vier man extra zijn we al heel goed geholpen. Door de huidige krapte kan in verband met veiligheid wel eens vaker een rit worden geschrapt.”

Hoe kom je aan nieuw personeel?

„Door werving via sociale media en het voortdurend geven van rondleidingen aan belangstellenden.”