Vijf jaar cel voor ‘terreurbranden’ in Nuenen door Venlose stalker

Print
Vijf jaar cel voor ‘terreurbranden’ in Nuenen door Venlose stalker

Een man stak de auto van de nieuwe vriend van zijn ex in brand, en diens kantoor dat tegen het huis van zijn ouders aanzit. Zij waren gelukkig niet thuis, zag de rechtbank . Afbeelding: Bert Jansen/ED

Arcen / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick -

Het stichten van twee branden in Nuenen en stalken van zijn ex kost Ruud V. uit Venlo vijf jaar gevangenis. De rechtbank kan niet anders dan cel opleggen, omdat deskundigen hem volledig toerekeningsvatbaar vinden. Wel noemen de rechters zijn gedrag ‘intimiderend en obsessief’.

V. (45) ontkent in alle toonaarden. Maar de rechtbank vindt wettig en overtuigend bewezen dat hij vorig jaar juni een Nuenense woning in brand stak met een molotovcocktail. Het ging hem om het kantoor van de nieuwe vriend van zijn ex, maar die werkt bij zijn ouders op leeftijd. Eerder ging de auto van de vriend ook al in vlammen op. Het OM had meer verdachte branden in het dossier en noemde het gedrag van de man ‘ronduit terreur’. Als straf eiste officier van justitie Ester Lodder zes jaar cel.

De rechtbank zag heel wat bewijs dat het echt Ruud V. moet zijn geweest. Er zijn camerabeelden, hij, zijn auto en zijn fiets zijn herkend, de route van zijn auto wijst erop, daarin lagen aanstekers, en eenzelfde tas als de brandstichter had met benzinesporen. Ook stalking van zijn ex, die in 2018 in Arcen woonde, ziet de rechtbank als bewezen.

Lang is stilgestaan bij zijn geestesgesteldheid, maar deskundigen zien geen stoornis. Volgens de rechtbank ziet V. niet in wat voor leed hij heeft veroorzaakt. Integendeel, hij zegt dat de slachtoffers zelf de branden aanstaken om de verzekering op te lichten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen