Hart voor Venlo

Nog veel gaten in reanimatienetwerk in Venlo

Print
Nog veel gaten in reanimatienetwerk in Venlo

Foto ter illustratie. Afbeelding: Archief De Limburger/Robert Vos

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Het aantal burgerhulpverleners en aed’s in Venlo is fors gestegen. Van een gelijkmatige spreiding is echter geen sprake, waardoor te vaak geen snelle hulp wordt geboden bij een hartstilstand.

Dat zegt voorzitter Jacky van Aarssen van reanimatienetwerk Hart voor Venlo. Het aantal burgerhulpverleners steeg van 541 in 2015 naar 1087 in 2018. Ook het aantal aed’s verdubbelde in deze periode: van 62 naar 129. Een aed is een apparaat dat met een elektrische schok een hartstilstand kan opheffen.

Naar aanleiding van de cijfers over 2018 constateert het college van burgemeester en wethouders dat dankzij Hart voor Venlo „een groot deel van Venlo in hoog tempo ‘hartveilig’ gemaakt” is. Volgens Van Aarssen is de werkelijkheid iets anders. Ze wijst erop dat de verschillen groot zijn. In een dorp als Lomm (1000 inwoners) zijn 34 vrijwilligers en 8 aed’s. Venlo-Zuid (10.000 inwoners) telt daarentegen slechts 67 vrijwilligers en 4 aed’s. Ook Genooi en Smeliënkamp zijn zorgenkindjes.

Woonwenz

Van Aarssen vertelt dat het in deze wijken, met weinig instellingen en bedrijven, lastig is aed’s op te hangen. Ze moeten dan aan de buitengevel van een woning worden opgehangen, maar veel bewoners willen dat niet. Ook Woonwenz werkt niet mee, beweert ze.

Een woordvoerster van Woonwenz zegt dat de corporatie nut en noodzaak wel degelijk inziet en meldt dat in een complex in Arcen ook een aed hangt. Er is echter onenigheid over het onderhoud van de aed’s, meent ze. „We stellen graag vastgoed beschikbaar en ook de stroom is geen probleem, maar we willen niet verantwoordelijk zijn voor het onderhoud.”

Geen hulp

Bij een 112-melding van een hartstilstand worden ook burgers opgeroepen om de patiënt te reanimeren, omdat zij vaak eerder ter plaatse zijn dan de ambulance. Vanwege een gebrek aan mensen werd in Venlo vorig jaar echter bij 16 van de 73 oproepen (22 procent) geen enkele hulp verleend door burgers. Het gemiddelde in Limburg was in 2018 13 procent.

Van Aarssen hoopt daarom het aantal vrijwilligers in Venlo op te schroeven naar 1400 tot 1500, en met name in de genoemde wijken. Zorgelijk vindt ze dat de gemeente de subsidie afbouwt van 15.000 euro naar nul in 2020. Van Aarssen: „Daarna moeten we onszelf bedruipen. Maar de kosten van onderhoud en vervanging van aed’s en de training van hulpverleners blijven.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen