Vader Marino is trots op zijn zoon, dragqueen Tyra Crystal: ‘We gaan overal mee naartoe’

Print
Vader Marino is trots op zijn zoon, dragqueen Tyra Crystal: ‘We gaan overal mee naartoe’

Marino Vandendriessche ontbloot zijn borst, daar staat zijn zoon. Of beter: de beeltenis van Tyra Crystal, zijn zoon als dragqueen. Tyra zelf - ze is omgekleed en dus geen Tyson meer - staat er glunderend naast. Afbeelding: Jan van Eijndhoven/BD

,,Ik ben fier op mijn zoon.” Het komt er vertederd uit, gesproken door een bonkige kerel onder de tatoeages. Marino Vandendriessche ontbloot zijn borst, daar staat zijn zoon. Of beter: de beeltenis van Tyra Crystal, zijn zoon als dragqueen. Tyra zelf - ze is omgekleed en dus geen Tyson meer - staat er glunderend naast.

,,We gaan overal mee naartoe”, vult moeder Gina aan. Ondertussen komt ook schoonzoon David Vanrunxt met een dikke glimlach naar buiten.

Het is Roze Maandag in Tilburg. En zo ziet een gelukkige familie eruit.

Veteranen

Achter de familie Vandendriessche zijn de voorbereidingen voor het roze bal in volle gang. Het is rond elf uur ‘s ochtends aan de Schouwburgpromenade in Tilburg. Binnen in een voormalige schoenenzaak stoomt een tiental dragqueens zich klaar voor het moment suprême: schitteren in de stoet van Roze Maandag.

Een naakte man wurmt zich behendig in een maillot, een kerel met een imposante baard zet een damespruik op en ‘Daisy’ brengt haar derde laag make-up aan. ,,Ja het wordt ontzettend warm, maar dat is schminck voor het theater, die loopt niet uit. Deze gebruiken ze ook voor de Lion King.”

Een paar koninginnen zijn al veteranen, voor Tyra Crystal is het haar ‘roze ontmaagding’: de allereerste kennismaking met Roze Maandag. De dag dat de Tilburgs binnenstad roze uit zijn/haar/genderneutrale voegen barst. Wat Tyra ervan verwacht? Ze lacht. ,,Eigenlijk geen flauw idee. Daisy heeft me meegevraagd. En voila, hier sta ik.”

De outfit is stijlvol, een jurk uit de stal van één van de bekende ontwerpers voor dragqueens in België. De hakken tellen een imponerende centimeter of tien. ,,Dat ga ik over een paar uur wel voelen.”

Dragqueen-expres

Zangerig Vlaams klinkt opvallend vaak in de kleedruimte. ,,België kent erg veel goede drags”, vertelt Bertie Wolfs, de eigenaar van gaybar Peanuts en de organisator van de Dragqueen-expres, het treintje met dragqueens dat in de Roze Maandag-stoet meerijdt. ,,Geen flauw idee waarom, maar de cultuur leeft daar veel meer. Daar betalen ze goed 300 tot 400 euro om mee te mogen doen aan een show of verkiezing. Dat zie je in Nederland niet.” De Roze Maandag-queens komen overigens vrijwillig. ,,Omdat het leuk is.” =

Terwijl Tyra nog even een laatste keer de outfit checkt, sommen pa, ma en David nog even de verdiensten op. Zo won ze de titel ‘tweede eredame’ tijdens de Miss Travestie België én werd ze uitgeroepen tot ‘meest sympathieke showqueen’ van het land.

De ‘queen’ zelf paradeert een uurtje later door de straten van de stad. Bloedwarm is het, al helemaal in de lange jurk en onder de elegante pruik. Tyra wuift zich verkoeling toe met een waaier. De Stationsstraat is één en al roze, mensen zitten rijen dik op de stoep. ,,Ik had wel verwacht dat het leuk zou zijn, maar dit? Onvoorstelbaar. Wat een ambiance!” Pa en ma volgen op een afstandje, verwoed foto’s makend.