Comité Vliegenoverlast krijgt gesprek met deputé

Print
Comité Vliegenoverlast krijgt gesprek met deputé

Inpandig opgeslagen plastic bij TpD in Brunssum.Afbeelding: DE LIMBURGER Afbeelding: FOTO DE LIMBURGER

brunssum / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Heerlen / Hoensbroek -

Gedeputeerde Robert Housmans (PVV, Handhaving) gaat in op een uitnodiging van het Actiecomité Vliegenoverlast voor een gesprek over stank- en vliegenoverlast in Brunssum.

Dat heeft de provincie maandag laten weten.

Het actiecomité bestaat uit enkele tientallen omwonenden van de Brunssumse plasticrecycler tpD. Al meerdere jaren hebben bewoners aan de Boschstraat en Eindstraat extreme overlast van vliegen. Ook is sprake van stankoverlast. Door omwonenden, gemeente en provincie wordt tpD als schuldige aangewezen.

Penetrant

Met de komende extreme hitte houden de omwonenden hun hart vast. Doorgaans groeit de overlast bij hoge temperaturen. Maandagavond was tot aan de Schinvelderstraat al een penetrante stank waarneembaar. Geregeld komen er klachten uit de buurt binnen bij De Limburger. Uit diverse onderzoeken en controles door de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) is gebleken dat tpD in overtreding was. Zo waren er te veel vliegen, werd in de buitenlucht materiaal opgeslagen en vond lozing van afvalwater op het riool plaats.

De provincie dreigde met bestuursdwang. De recycler moest zijn voorraad plastic afval in twee weken verwerken of afvoeren en binnen zes weken maatregelen treffen om verdere vliegenoverlast te voorkomen. De productie mocht pas weer worden hervat als de maatregelen afdoende waren.

Het bedrijf wist de bestuursdwang met een kort geding te voorkomen. De provincie is momenteel bezig het besluit aan te passen.

Klacht

Bewoners zijn inmiddels met acties begonnen. Een eerste actie was het indienen van een klacht bij gedeputeerde Robert Housmans. Die was met reces maar keert deze week terug. „We hopen dat hij voor ons wil vechten”, zegt een woordvoerder van het Actiecomité Vliegenoverlast. „Het aantal vliegen viel maandag overdag nog mee, maar tegen de avond zag het zwart. De stank is weer vreselijk.”

Housmans zal ook een bezoek brengen aan de Brunssumse burgemeester Gerd Leers en wethouder Servie L’Espoir (Progressief Akkoord Brunssum). Die staan vierkant achter de omwonenden en hebben aangegeven alles daarvoor in het werk te stellen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen