GEEN BEWIJS

Vrijspraak voor pestende (ex-) militairen van Oranjekazerne Schaarsbergen

Print
Vrijspraak voor pestende (ex-) militairen van Oranjekazerne Schaarsbergen

De Oranjekazerne in Schaarsbergen. Afbeelding: ANP

Vijf (ex-)militairen van de Oranjekazerne in Schaarsbergen zijn gisteren vrijgesproken van stelselmatige misdragingen tegenover drie collega’s. Volgens de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem bestaan er te veel twijfels over beschuldigingen als bedreiging, mishandeling en aanranding.

De advocaten van de aangeklaagde soldaten beraden zich nu op vervolgstappen, waaronder schadeclaims. „We zijn er nog lang niet’’, zegt advocaat Tanja ten Wolde. Zij laat weten dat het vijftal, dat de aantijgingen altijd heeft ontkend, de afgelopen anderhalf jaar aanzienlijke reputatie- en carrièreschade heeft opgelopen. Dat laatste geldt volgens haar vooral voor de twee militairen die nog voor Defensie werken. „Ergens zul je hier de rekening voor willen neerleggen en we schromen niet dat te doen.’’

Hoe hoog die rekening eventueel gaat zijn, zeggen de advocaten nog niet te weten. Zij gaan nu eerst in gesprek met de militairen die zij bijstaan.

Plassen

De beschuldigingen aan het adres van de vermeende pesters logen er niet om. Zo zou er vaker over een collega-militair heen zijn geplast. Ook werd een van de leden van de Luchtmobiele Brigade verdacht van aanranding. Hij zou zijn billen bij twee andere militairen in het gezicht hebben gedrukt, wat in militaire kringen ook wel ‘drie man tillen’ wordt genoemd. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste werkstraffen tot 240 uur.

Onduidelijk

De militaire kamer is ervan overtuigd dat ‘soortgelijke’ misstanden hebben plaatsgevonden op de Oranjekazerne en sluit zeker niet uit dat de aangevers daar de dupe van zijn geworden. Maar volgens de kamer is het te onduidelijk of dit wangedrag ook echt door de vijf beschuldigde militairen is begaan in 2013.

Ook lijken er te veel onwaarschijnlijkheden en tegenstrijdigheden in de verklaringen van de aangevers te zitten en is er onvoldoende ondersteunend bewijs, zegt de rechter.

Opluchting

Het vonnis zorgde voor grote opluchting bij twee van de vijf beschuldigden die aanwezig waren in de rechtszaal. Een van hen barstte zelfs even in tranen uit. „De vijf jongens zijn ontzettend blij’’, vertelt advocate Frezia Aarts. „Er hing een enorm donkere wolk boven ze en die hangt er eigenlijk nog steeds.’’

Justitie wilde gisteren niet reageren, omdat die het vonnis ‘eerst even goed wil lezen’. Het OM heeft nog veertien dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Teleurgesteld

Advocaat Bart Damen, die twee van de drie aangevers bijstaat, zegt dat zijn cliënten zeer teleurgesteld zijn. Zij hechten er desondanks ‘grote waarde’ aan dat de rechtbank oordeelt dat hun meldingen niet onterecht zijn geweest, aldus Damen.

Raadsvrouw Aarts heeft daar haar bedenkingen bij. Zo bleek eerder dat twee militairen die slachtoffer zeggen te zijn van wangedrag, een schadevergoeding van zo’n 200.000 euro hebben gekregen van Defensie. „Er zouden dan ook financiële redenen kunnen zijn’’, zeg Aarts. „Dat mogen we niet uitsluiten.’’

‘Onbetrouwbaar’

Een van de drie slachtoffers stapte in 2017 naar de media met zijn verhaal, nadat hij aangifte had gedaan. Daarna deden de andere twee eveneens aangifte. De advocaten van de vijf verdachten hebben betoogd dat de verklaringen van de aangevers onbetrouwbaar en ongeloofwaardig zijn.

Meerdere commissies hebben de misstanden op de kazerne onderzocht. De geconstateerde gedragingen „zijn schadelijk voor de getroffenen en onacceptabel, zeker binnen de krijgsmacht”, merkt de rechtbank daarover op.

De eerste aangever zou door zijn collega's bijna dagelijks zijn geslagen, geschopt en getreiterd. Ook was er volgens het OM sprake van vernedering en (militaire) aanranding. Er zou onder meer over de slachtoffers heen zijn geplast.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen