5 procent van tieners slikt al een slaapmiddel

© Getty Images/iStockphoto

Een op de twintig jonge tieners slikt elke week melatonine als slaapmutsje. Slaaponderzoekers waarschuwen voor het pilletje dat gewoon bij de drogist te koop is. Bij verkeerd gebruik kan het de nachtrust zelfs verslechteren.

Hanneke van Houwelingen

Melatonine is een slaaphormoon dat het lichaam zelf aanmaakt. Het wordt geproduceerd in de hersenen en geeft het lichaam ’s avonds een seintje dat we naar bed moeten. Ofwel, we worden slaperig. In Nederland zijn de pilletjes zonder recept verkrijgbaar en worden gebruikt om slaapritmeproblemen te behandelen bij volwassenen.

Dokter

Uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam onder 871 kinderen, met een gemiddelde leeftijd van 11 jaar, blijkt dat de pilletjes ook regelmatig aan kinderen worden gegeven. Ouders denken daarmee de korte of slechte slaap van hun kind te verbeteren. „We zijn geschrokken van de cijfers. We weten namelijk niet of melatonine op lange termijn schadelijke effecten kan hebben op kinderen. Daar is eerst meer onderzoek voor nodig”, zegt slaaponderzoeker en promovendus Elize Koopman-Verhoeff.

Woelen

Ze waarschuwt ouders om bij slaapproblemen eerst met hun kind naar de dokter te gaan. De pilletjes worden nu vaak ingenomen zonder recept of goed advies over de dosering en tijdstip van toediening. Kinderen met autisme of ADHD kunnen wel baat hebben bij melatonine, zegt de Rotterdamse onderzoeker. Zij zijn ’s nachts actiever en worden gedurende de nacht vaker wakker.

Ongeveer een kwart van de kinderen kampt met slaapproblemen, bleek uit eerdere studies van het ErasmusMC en slaapprofessor Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut. Wie melatonine te kort voor het slapen gaan inneemt, of ’s nachts tijdens het woelen, kan daarmee zijn biologische klok juist van slag brengen. De zelfgeproduceerde melatonine is ’s morgens uit het lichaam, maar als de extra ingenomen melatonine nog niet is afgebroken redeneert deze klok dat het nog nacht is. De klok stelt zichzelf dan bij naar een later tijdstip. „Het effect is dan averechts: kindlief slaapt juist later in”, legt slaapprofessor Van Someren uit.