Brouwen van Liberator Bier brengt Zuid-Limburgse brouwers bij elkaar

Fred Penners (links) en Rob Habets werkten eendrachtig samen aan het Liberator bier. © Jef Bonten

De herdenking van 75 jaar Bevrijding bracht donderdag 18 juli de Zuid-Limburgse bierbrouwers Gulpener en Brand uit Wijlre bij elkaar voor het brouwen van een gezamenlijk Liberator bier. De officiële presentatie van het eindproduct, dat over vijf weken op dronk is, vindt plaats op zaterdag 14 september en valt samen met de viering van 75 jaar Bevrijding.

Jef Bonten

Het organisatiecomité onder leiding van Hans Creusen heeft bepaald dat elke dorpskern van Gulpen-Wittem, die aan de stoet als gastheer deelneemt, kan rekenen op veertig flessen Liberator bier op een totale oplage van circa 300. Van het eenmalige brouwsel is 250 liter aangemaakt. Iedere participerende dorpskern mag zelf beslissen hoe die circa 40 genummerde flessen (prijs 12,50 euro) verdeeld gaan worden. Wellicht als bijzondere attractie bij een speciale gelegenheid of als collectors item. Dat beslist elke kern zelf. Vast staat dat de flessen als zoete broodjes over de toonbank zullen vliegen. Het speciale bierembleem blijft overigens nog even geheim.

Eendrachtig

Fred Penners, bierbrouwer van de Gulpener microbrouwerij, en Rob Habets, brouwmeester van Brand Wijlre, werkten eendrachtig samen aan het Liberator bier. „Een dergelijk nauwe samenwerking heeft in het verleden nog nooit plaatsgevonden”, zegt Rob Habets van Brand. „Wel hebben we in het verleden vaker samen met De Leeuw, De Gulpener en Brand gestoeid over technologische en technische zaken. Maar de laatste jaren is iedere brouwerij haar eigen koers gaan varen.”

Liberty hop

Er is een bepaalde werkverdeling afgesproken: de Gulpener zorgt voor Amerikaanse hop en Brand voor de mouten. Nadat men het eens was geworden over het type bier: een ondergistend bier, gebrouwen met Gulpener gist. Een hopachtig bier met een alcoholgehalte van om en nabij de 6 / 6,5 procent. „Het wordt amberkleurig, met een rode schijn, en het zal natuurlijk een ‘hopneus’ moeten krijgen, die ook die Liberty hop van vroeger kenmerkte. Typerend voor die Liberty-neus zijn de boven het glas uitbollende citrussmaken, die erin moeten blijven”, aldus Fred Penners.

Gezamenlijk brouwsel

„De bevrijding van dit gebied door de Amerikanen was in september 1944. Daarom was het een prima idee van de Gulpener om een ‘septemberachtig’ bier, bereid met Pacific hop van Amerikaanse roots uit het gebied van Noord-West Amerika voor te stellen”, weet Brand-brouwmeester Habets. Collega Penners van de Gulpener vult aan: „Daar heerst een uitstekend klimaat, goed voor een heel mooie, fruitige, citrusachtige afdronk. Het wordt echt een gezamenlijk brouwsel, op basis van ingekochte grondstoffen, waarmee we eigenlijk samen de vrijheid gaan vieren.”

Dan eensgezind in koor: „Het is niet gebaseerd op een specifiek WO II-recept, maar het dateert wel van vlak voor of na de Tweede Wereldoorlog. Alvast proost!”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal