Rechtbank

Vijf jaar celstraf voor man die zorgmedewerker Hornerheide in de hals stak

Print
Vijf jaar celstraf voor man die zorgmedewerker Hornerheide in de hals stak

Ter illustratie. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Roggel / Horn -

De 62-jarige M. van N. uit Roggel moet vijf jaar onvoorwaardelijk de cel in. Hij stak een medewerker van zorgcentrum Hornerheide in Horn in haar hals nadat hij zijn vriendin, naar eigen zeggen, „in erbarmelijke omstandigheden” aantrof.

De rechtbank in Maastricht achtte dinsdagmiddag poging tot doodslag, mishandeling, vernieling en bedreiging bewezen. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden zes jaar gevangenisstraf.

Woede

Nadat de man vorig jaar op het terrein van de instelling zijn vriendin zag, barstte hij in woede uit. Hij begon met spullen te gooien, waarna een medewerker zichzelf uit angst opsloot in de badkamer. Een gealarmeerde collega werd door hem geslagen. Een derde zorgmedewerker werd door de belager in de hals gesneden; een snee van acht centimeter. In de ochtend van het incident had de man nog een steen door de ruit van een medewerker gegooid. Een dag eerder bedreigde hij een man met een hamer.

Geen herinnering

In de rechtbank zei Van N. zich niets te kunnen herinneren van het steekincident, maar gaf toe „eens te zijn doorgedraaid vanwege het verdriet om zijn vriendin”. Ook zei hij tegen de rechter: „Als u het zegt, zal ik het wel hebben gedaan.” Vervolgens betuigde hij spijt tegenover de slachtoffers die in de rechtszaal aanwezig waren bij de zitting.

Lees ook:Messentrekker die zijn vrouw wilde ‘bevrijden’ uit instelling blijft langer vastzitten

Stoornis

Volgens onderzoekers zou de man verminderd toerekeningsvatbaar zijn geweest, omdat hij leidt aan een aanpassingsstoornis. Hij zou moeilijk met confrontaties en tegenslagen kunnen omgaan. Dat zou hebben geleid tot woede en frustratie. De rechtbank gaat mee in het oordeel van de experts.

Desondanks neemt de rechtbank hem kwalijk dat hij ‘geen enkel respect heeft getoond richting de verpleegkundigen die zich dagelijks inspannen voor het welzijn van zijn partner’. Daarnaast stelt de rechtbank dat de man het zorgpersoneel ‘pijn heeft bezorgd en hun gevoel van veiligheid op het werk aanzienlijk heeft aangetast’. ‘Dat de verdachte vond dat zijn partner niet goed werd verzorgd, maakt dit niet anders. Het is geen excuus.’