Politie bevestigt: Albanese politicus slachtoffer van misdrijf

© Inter Visual studio / Judith van Dijkhuizen

De Albanese politicus Festim Lato is door een misdrijf om het leven gekomen, zo bevestigt de politie. Zijn lichaam werd vorige week gevonden in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nigtevecht.

Joni van Essen

Volgens de politie is het, ‘gezien de staat waarin het lichaam zich bevond, aannemelijk dat Lato mogelijk meerdere dagen in het water heeft gelegen. Door de stroming is niet duidelijk waar het lichaam van Lato in het water is gelegd.

Lato werd volgens de politie rond het weekend van 13 juli voor het laatst levend gezien.

President

Lato was zelfverklaard president van de niet-erkende republiek Chameria, een regio op de grens van Albanië en Griekenland. Vanuit zijn woonplaats Afferden in Gelderland streed hij voor onafhankelijkheid van ‘zijn’ volk.

Lees ook: Albanese politicus Festin Lato dood gevonden in Nederland

De president huurde een woning aan de Kerkdam in Afferden, in de omgeving vooral bekend door de Nederlandse, Amerikaanse en Chameriaanse vlaggen die elk aan een vlaggenstok op de oprit wapperen. In januari kreeg hij nog een reprimande van de gemeente Druten omdat het huis werd bewoond door meerdere huishoudens: iets wat overigens direct werd opgelost doordat de tweede bewoner zich uitschreef.

Privé zat Lato financieel aan de grond, zo erg dat hij in april dit jaar als persoon bankroet werd verklaard. Uit het faillissementsverslag van zijn curator blijkt dat Lato geld had geleend van een bedrijf. Door rente zou die schuld zijn opgelopen tot een bedrag van meer dan twee ton.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee