Nek-aan-nekrace weerstations: Arcen favoriet, boer bederft het voor Ell

Print
Nek-aan-nekrace weerstations: Arcen favoriet, boer bederft het voor Ell

Het weerstation in Arcen. Afbeelding: Le Giesen

Arcen / Ell -

Het is gewoon een wedstrijd geworden tussen de 35 weerstations in Nederland: wáár wordt het warmterecord gebroken en hóe warm wordt het daar? Meteorologen van Wageningen wedden met elkaar en hier en daar wordt lokaal het weer zelfs een beetje beïnvloed.

Het officiële weerstation in Arcen is volgens diverse weermannen en –vrouwen om meerdere redenen een belangrijke kanshebber. ,,De zuidelijke ligging is gunstig, het is een eind van zee en ligt op zandgrond. Zand warmt snel op”, zegt meteoroloog Arthur Kappetijn van MeteoGroup.

Bij MeteoGroup hebben ze er onderling zelfs een weddenschapje op staan. Kappetijn zet Arcen op één om het Gelderse Warnsveld (38,6 graden in 1944) op te volgen als warmste Nederlandse plaats ooit. En hij is de enige niet. Diverse weermannen in het land gokken op Arcen. In het dorp kunnen ze niet wachten om ‘Warnsveld’ te verslaan, weet amateurweerman Lei Spreeuwenberg uit Lottum, aan de overzijde van de Maas. ,,Dat record gaat eraan”, verzekert hij. ,,We zijn een stuk dichterbij dan vorig jaar.”

Lees ook: ‘Zijn we in het warmste dorp? Amai, dat wist ik niet’

Station Arcen werd vorig jaar beticht van ordinair vals spel. Een mysterieuze witte vrachtwagen dook op naast het weerstation om de temperatuur omhoog te krijgen. Het mocht toen overigens niet baten.

Dit jaar gokken ze gewoon op de kracht van Moeder Natuur en de zon. ,,De zandgronden, die in tegenstelling tot vochtig klei makkelijk opwarmen, en de wat beschutte ligging maken Arcen een van de grote favorieten,” zegt Ben Lankamp van Weerplaza.

Sproeien

Maar hij ziet nog een paar kanshebbers woensdag in het zuiden van Nederland, waar vanmiddag tussen 16.00 en 19.00 uur de heetste lucht voorbij gaat komen: Eindhoven, of Gilze Rijen. ,,Normaal gesproken zou ook het weerstation in het plaatsje Ell kans maken, maar daar is al dagen een overijverige boer z’n land aan het sproeien,” zegt Lankamp. ,,Het weerstation mag hij natuurlijk niet besproeien, maar de lucht eromheen koelt wel iets af daardoor.”

De straat op met Jay - AFL 9. Video: De Limburger

Ook het weerstation bij het vliegveld van Maastricht doet mee, maar slechts als outsider. ,,Het station ligt op een soort plateau en daar zie je als het heel warm wordt toch iets van wind ontstaan,” zegt Lankamp. En Warnsveld? Al bijna 75 jaar recordhouder? Daar is al jaren geen officieel weerstation meer. ,,Het dichtstbij ligt weerstation Deelen maar dat ligt voor nu echt veel te noordelijk om kans te maken,” aldus Lankamp.

Zeeland

Er is nog een kanshebber in Zuid-Nederland: Westdorpe in Zeeland. Ook daar willen ze graag geschiedenis schrijven. Er is zelfs een website: westdorpehetwarmstedorpvannederland.nl. Stefan Joos en Fabrice Lottin zijn de drijvende krachten erachter. De slogan heeft een dubbele betekenis: ,,Het is hier ook vaak het warmst maar daarnaast bedoelen we natuurlijk ook dat het een gastvrij dorp is,” zegt Joos.

Lees ook: Zo houdt Stampertje het hoofd koel

Volgens Ben Lankamp moet het Zeeuwse dorp maar hopen dat het record niet woensdag, maar donderdag gebroken gaat worden. Woensdag, denkt Lankamp, krijgt Westdorpe gaandeweg de dag te maken met iets koelere wind van zee. Vette pech. Maar donderdag - als Nederland gemiddeld waarschijnlijk nog één graad warmer gaat worden - zijn er nieuwe kansen. ,,Sowieso bestaat voor een eventuele nieuwe recordhouder woensdag het risico dat het record maar één dag blijft staan. Donderdag wordt het weer zo heet. D’r op en d’r over heet dat, hè.”

Nek-aan-nekrace weerstations: Arcen favoriet, boer bederft het voor Ell