Zomerserie: Op bezoek in Bemelen

Voormalige kleinste gemeente van Nederland groots in natuurbeleving

Print
Voormalige kleinste gemeente van Nederland groots in natuurbeleving

Peter Urlings is onder meer actief in de heemkundevereniging, is lid van de voetbalclub, schrijft mee aan de carnavalskrant en het dorpsblad D’r Trump. Hij kent Bemelen dus als geen ander. Afbeelding: Hub Bertrand

Bemelen -

In deze zomerperiode belicht de redactie elke week een bijzondere wijk of een plaats in de regio. Deze keer zijn we te gast in Bemelen waar Peter Urlings ons rondleidt in het dorp waar hij is geboren en getogen.

Wat en wie is Bemelen?

„Bemelen was ooit de kleinste gemeente van Nederland. Bij verkiezingen waren we vrijwel altijd de eerste die de uitslag bekend maakte. Het is nu de oudste dorpskern van Eijsden-Margraten waarvan de geschiedenis onlangs is beschreven in een boek dat is verschenen bij het 1000-jarig bestaan. Bemelen is onder meer bekend van de Bemelerberg met zijn kalkwanden, groeven en graslanden waar het zeldzame mergellandschaap graast.”

Elk jaar komen heel wat wielerliefhebbers naar hier, niet?

„Klopt, de Bemelerberg is voor fietsers is erg in trek, ook bij profs als Tom Dumoulin. Tijdens de Amstel Gold Race, maar ook met Limburgs Mooiste, de Iron Man of de Hill Classics is het hier een drukke bedoening vanwege die beklimming. Daar kunnen de talrijke wielrijders, maar ook wandelaars, tevens een tussenstop maken om bij te tanken. Je hebt er een weids uitzicht over het heuvelland dat reikt tot in Lanaken in België.”

Is Bemelen een hechte gemeenschap?

„Nou en of, hoewel het er niet gemakkelijker op is geworden na de sluiting van de basisschool. We hebben een bloeiend verenigingsleven met de voetbalclub, de harmonie, de joonkheid, de carnavalsvereniging, de sjoffelploog, een aerobic-club en meer. Zo’n twintig in totaal voor jong en oud, iedereen kan hier meedoen. Hun grootste uitdaging? De aanwas van nieuwe leden, bij voorkeur jong volk.”

Is er ook een supermarkt?

„Een supermarkt is er niet meer na de sluiting van het winkeltje in de Laurentiusstraat. Wel zijn er boerderijwinkels waar ook volk van buiten Bemelen op af komt. Met verse groenten, fruit, brood, vlees uit Bemelen en bakproducten. En wat dacht je van appelsap, jam, wijn, of zelfs bier uit Bemelen, het zogeheten Miljaar dat verwijst naar het 1000-jarig bestaan?”

Wat hebben jullie toeristen te bieden?

„Bemelen is een prachtig natuurgebied waar je kunt wandelen, fietsen, mountainbiken, hardlopen of een terrasje pikken en van de omgeving genieten. Je kunt verblijven op een boerderijcamping, in een B & B of een van de hotels hier. Interessante bezienswaardigheden zijn de Laurentiuskerk, oude waterputten, monumentale panden, de Mariagrot, de vele oude wegkruisen of het oudste moordkruis van Limburg. Ook zijn er voor zo’n klein dorp ongelooflijk veel activiteiten zoals de St. Laurentiusmarkt.”