Schaapsherder met kudde aan het werk op Landgoed de Hamert

Print
Schaapsherder met kudde aan het werk op Landgoed de Hamert

Grazende schapen houden de heide intact. Afbeelding: Limburgs Landschap/Henk Heijligers

Arcen -

Een schaapsherder trekt zondag 4 augustus met zijn kudde over de heidevelden van Landgoed de Hamert en vertelt ondertussen over zijn werk. Wandelaars mogen hem het hemd van het lijf vragen.

Tussen 10.00 en 12.00 uur is te zien hoe de schapen hun taak als natuurlijk terreinbeheerder uitvoeren.

Landgoed de Hamert, gelegen tussen Wellerlooi en Arcen, is een bekend wandelgebied. De heidevelden die deel uitmaken van het landschap, zouden zonder ingrijpen van de mens dichtgroeien en veranderen in bos. Door Kempische schapen te laten grazen, houdt Stichting het Limburgs Landschap de heide intact. Aanleg van verbindingsstroken tussen ver uit elkaar gelegen heidevelden heeft ertoe geleid dat typische heidesoorten als zandhagedis, heivlinder of veldkrekel weer met elkaar in contact komen.

De schapen grazen in de omgeving van het Vorstengraf of bij het zogenaamde Schooierspaadje. Door de blauwe of witte wandelroute vanaf Jachthut op den Hamer aan de Twistedenerweg in Wellerlooi te volgen, komen wandelaars de herder met zijn kudde en border collies vanzelf tegen. De eerstvolgende gelegenheid is op zondag 25 augustus.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →