Waarom je met dit weer beter geen waterflesje in je auto kunt achterlaten

Print
Waarom je met dit weer beter geen waterflesje in je auto kunt achterlaten

Afbeelding: iStock

Met het huidige warme weer is het verstandig om veel water te drinken, maar dat water kun je het beste niet in een flesje in je auto laten liggen. Dat kan namelijk fout aflopen, waarschuwt de Amerikaanse brandweer.

Bij tropische temperaturen warmt een waterfles immers op, waarna het als vergrootglas kan gaan werken. Dat betekent dat de (gloeiend hete) stralen van de zon gebundeld worden, waardoor de temperatuur in dat brandpunt zo hoog is dat het gaatjes in je stoel kan branden. Vorig jaar waarschuwde de brandweer in Roermond eveneens voor dit gevaar.

Lees ook: Hitterecord in Limburg: 39,2 graden

Minder waarschijnlijk maar zeker niet onmogelijk: zo’n waterflesje kan zelfs een brand in je auto veroorzaken. Dat gebeurde in 2017 bijvoorbeeld in het Amerikaanse Idaho. Tijdens zijn lunchpauze zag een trucker plots uit zijn ooghoek dat zijn stoel bijna in brand stond. De oorzaak? Het flesje water dat hij had laten liggen. ,,Iedereen dacht dat ik het verzon”, zei Dioni Amuchastegui destijds. Daarom besloot hij om de situatie nog eens na te bootsen, onder toezicht ditmaal.

Het resultaat filmde hij en dat filmpje ging al snel viraal. Op de video was immers duidelijk te zien hoe het waterflesje in direct zonlicht kleine brandplekken op de autostoel achterliet.

Test

Aangezien het filmpje van Amachastegui zo’n succes was, besloten de brandweerlieden van het Amerikaanse Oklahoma’s Midwest City Fire Department om de test ook uit te voeren. Daaruit bleek dat zonlicht via een waterfles tot 120 graden kan stijgen. Ze benadrukken wel dat het vuur zich relatief traag ontwikkelt. ,,Je hoeft je dus niet direct zorgen maken als je nog een flesje water in je auto hebt liggen. Om alle risico’s te vermijden, is het beter om de waterflesjes niet in het volle zonlicht te leggen, maar in de schaduw of onder een stoel.

De straat op met Jay - AFL 9 (hittegolf). Video: De Limburger