Instortingsgevaar Notre-Dame dreigt door extreme hitte in Parijs

Archiefbeeld: een luchtfoto van de zwaarbeschadigde Notre-Dame in Parijs. © REUTERS

Er dreigt mogelijk nieuw gevaar voor de Notre-Dame in Parijs. Architecten die zich bezighouden met de wederopbouw van de kathedraal, vrezen dat het dak instort als gevolg van de extreem hoge temperaturen in de Franse hoofdstad.

Ruben Koenes

De brand heeft de degelijkheid van de Notre-Dame vanzelfsprekend geen goed gedaan. Toch komt de angst voor instorting niet door de vlammenzee, maar door de daaropvolgende bluswerkzaamheden.

Bluswater

Philippe Villeneuve, de hoofdarchitect van historische gebouwen in Frankrijk, houdt dan ook zijn hart vast nu het kwik in de Franse hoofdstad oploopt tot boven de 40 graden. ,,Het bluswater veroorzaakte veel bijkomende schade”, verklaarde hij aan persbureau AP. ,,Het metselwerk is daardoor verzadigd met water, maar door de hoge temperaturen droogt dit in rap tempo weer uit.”

Lees ook: Angst voor loodvergiftiging bij zwangere vrouwen en kinderen in gebied rond Notre-Dame

,,Als de voegen van het metselwerk daardoor hun samenhang verliezen, kan het gewelf ineens gaan meegeven.” In dat geval dreigt instortingsgevaar. Voorlopig lijkt alles nog onder controle. Uit gegevens van tientallen sensoren in de kathedraal blijkt dat de constructie vooralsnog standhoudt en niet verder achteruitgaat.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal