Jonge feministe ontwerpt stoel waarop mannen niet wijdbeens kunnen zitten

Print
Jonge feministe ontwerpt stoel waarop mannen niet wijdbeens kunnen zitten

Afbeelding: Instagram

De Britse ontwerpster Laila Laurel (23) heeft een prestigieuze designprijs gewonnen voor een stoel die het mannen onmogelijk maakt wijdbeens te gaan zitten.

De zitting is aan de voorzijde smaller waardoor de knieën van de gebruiker tegen elkaar aan worden geduwd. De kritiek op de controversiële creatie, van vooral mannen, is niet van de lucht.

Verhoging

Nadat 3D-designer Laurel eerder deze maand afstudeerde aan de universiteit van Brighton, bleef het aanvankelijk stil rond haar spraakmakende, feministisch bedoelde zitmeubels waarvan overigens ook nog een vrouwelijke versie bestaat.

Dat exemplaar heeft aan de voorkant van de zitting een verhoging waardoor vrouwen de benen wat moeten spreiden en volgens Laurel ‘iets zelfverzekerder’ overkomen en ‘hun territorium terug kunnen nemen’. De mannelijke versie dwingt mannen tot een ‘iets minder macho zithouding’.

Kritiek

Nu haar creaties internationaal beginnen op te vallen, zwelt de kritiek op de ontwerpen en op Laurel - die werd geëerd met New Designers Belmond Award voor opkomend talent - in alle hevigheid aan. Volgens de jury die haar de prijs toekende zijn de stoelen van de jonge vrouw ‘niet alleen mooi, maar willen ze mensen ook informeren over hun gedrag en kaarten ze maatschappelijke problemen aan’.

Volstrekt belachelijk, stellen critici op sociale media. „Er is niks mis met normale stoelen”, is een van de vele reacties. En: „Inleveren die prijs! Mannen en vrouwen moeten kunnen zitten zoals ze zelf willen.”

Expliciete berichten

De Britse ontwerpster zegt vooral veel expliciete berichten van mannen te hebben gekregen. Haar Instagramaccount is niet meer openbaar, opdat niet iedereen meer kan reageren. Ze benadrukt dat ze mannen absoluut niet haat en zich persoonlijk niet ergert aan heren die wijdbeens plaatsnemen. „Mijn stoelen zijn geen aanklacht tegen kerels of macho’s. Daar gaan mijn ontwerpen helemaal niet over”, vertelde ze aan de BBC. „Kennelijk is het zo dat als je sociale problemen wil aankaarten, dat in de publieke opinie een polariserend effect heeft.” Oftewel er zijn twee kampen: voor- en tegenstanders.

Volgens Laurel moeten mensen haar ontwerpen niet te serieus nemen. „Ik wil als jonge feministe dat mijn werk provocerend is maar ook boeiend en geinig. Humor is een belangrijk middel om een gesprek op gang te brengen en houden over maatschappelijke kwesties zoals het zitgedrag van mannen én vrouwen.”

Ruimte domineren

Wetenschappelijk onderzoek heeft overigens aangetoond dat breed zittende mannen - een fenomeen dat ook wel manspreading wordt genoemd - niet heeft te maken met egoïsme van mannen of hun behoefte om een ruimte te domineren. Volgens experts heeft het bekken van mannen anatomisch gezien meer ruimte nodig dan een vrouw bij een comfortabele zithouding.

Hoe dan ook worden wijdbeens zittende mannen, zo blijkt uit ettelijke publicaties, regelmatig geconfronteerd met kritiek. Zo verschenen in het openbaar vervoer van New York en de Spaanse stad Madrid al stickers met anti-manspreading tekeningen waarmee mannen werd geadviseerd ruimte over te laten voor andere reizigers.