Stroomuitval: 2100 varkens stikken in stal Maarheeze

De stal waarin de varkens omkwamen is deels aan het zicht onttrokken. © ED/Jen Mansvelt

Een stroomstoring in een varkensstal in Maarheeze heeft geleid tot de dood van ongeveer 2100 varkens. Door de storing vielen de luchtwassers in de stal uit, die zorgen voor de zuurstofvoorziening. Ook de warmte heeft een rol gespeeld.

Jen Mansvelt

Varkenshouder Peter van der Linden is er ‘helemaal kapot van’. Hij vertelt dat in de nacht van dinsdag op woensdag het alarm afging op zijn iPhone afging. ,,We zijn er direct op afgegaan, maar toen we bij de bewuste stal kwamen, lagen er al veel varkens dood. Ik heb er ook veel zien doodgaan. Verschrikkelijk. Heel emotioneel is dat”, zegt Van der Linden.

Vlug

Tijd om varkens te redden door ze eventueel naar buiten te ‘jagen’ was er niet. ,,Het ging zo vlug, daar was niks meer aan te doen”, zegt hij. De oorzaak is een stroomstoring waardoor de luchtwassers in de stal uitvielen. Die luchtwassers zijn er niet alleen om de varkensgeur binnen de stal te houden, maar ook voor de zuurstofvoorziening. ,,Waarschijnlijk speelt de warmte een rol. Er moet nog goed uitgezocht worden wat de precieze oorzaak is, dat er een stop is uitgesprongen”, zegt de Maarheezer varkensboer.

,,Vroeger stonden er luchtkokers op het dak die zorgen voor de luchtstroming. Nu moeten de luchtwassers daarvoor zorgen. Als die uitvallen, kom er geen verse lucht binnen, want de stal zit potdicht. Daardoor zijnde varkens gestikt. Toen wij binnen kwamen was het loeiheet, zeker meer dan veertig graden”, licht hij toe.

Onderzoek

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit stelt een onderzoek in. ,,We zijn ingelicht over het grote aantal sterfgevallen en hebben daarop besloten om een onderzoek in te stellen naar de oorzaak”, laat een woordvoerder van de NVWA weten. ,,We zullen in elk geval een bedrijfsbezoek verrichten.” Over verdere details wil de woordvoerder momenteel niks zeggen. De resultaten uit het onderzoek worden in eerste instantie gedeeld met de ondernemer en zijn niet per definitie openbaar.”

De Dierenbescherming was nog niet op de hoogte van het drama. ,,Wat een enorm triest bericht weer”, zegt een woordvoerder. ,,Als een ventilatie bij deze temperaturen uitvalt, dan heeft dat vrijwel meteen heftige gevolgen. Varkens kunnen wat dat betreft niet veel hebben.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal