Fortuna Barometer

Fortuna door de ogen van Jelle de Wit

Print
Fortuna door de ogen van Jelle de Wit

Jelle de Wit. Afbeelding: Pim Geerts

Sittard / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Spaubeek / Beek -

Hoe is de stand op de Fortuna Barometer? Vandaag Fortuna Sittard door de ogen van Jelle de Wit uit Arnhem.

Hij zit zelfs in een Whatsappgroep van Fortuna supporters die buiten Limburg wonen. Hij is namelijk niet de enige Fortunafan die vele extra kilometers aflegt om zijn favoriete club te kunnen zien. ,,Ik woon voor mijn werk sinds een jaar in Arnhem. Toch blijf ik vrijwel elke thuiswedstrijd naar Fortuna gaan en ook een groot aantal uitwedstrijden bezoek ik”, vertelt De Wit. Hij heeft maar een ‘echte’ thuiswedstrijd en dat is al Fortuna tegen Vitesse speelt.

Virus

De 26-jarige Arnhemmer werd met het Fortunavirus besmet door zijn vader. ,,Mijn vader groeide op tegenover het Fortunastadion en heeft mij meegenomen in het laatste jaar dat Fortuna eredivisie speelde. Ik heb eigenlijk Fortuna echt leren kennen in de jaren van de Jupiler League. Dat waren niet altijd de fijnste jaren, maar toch greep de club me.” De Wit blijft gaan naar Fortuna en besluit niet meer af te haken. ,,Natuurlijk heb ik in de mindere jaren wel eens gedacht van ‘jeetje wat is dit slecht’, maar Fortuna was meer dan alleen voetbal. Ik ben een voetballiefhebber, maar bij Fortuna is ook het sociale aspect heel belangrijk. Het is al jaren een vader-zoon-uitje en door Fortuna heb ik ook de laatste jaren heel veel mensen leren kennen. Het is een avond gezellig met mijn vrienden en vader op de tribune naar het voetbal kijken en een biertje drinken. Zeker nu ik niet meer in Limburg woon en door de week andere mensen zie, is dat nog belangrijker voor me geworden.”

Geweldig

Dat Fortuna Sittard in 2018 naar de eredivisie promoveerde, was iets dat De Wit nooit meer had verwacht. ,,Daar heb ik nooit meer op durven hopen. Wat hebben we jarenlang ellende gehad, met bijvoorbeeld de 8-1 nederlaag tegen Emmen. En toen promoveerde Fortuna uit het niets opeens. Dat was zo geweldig, eigenlijk tot op de laatste dag kon ik het niet geloven dat het echt gebeurde. Fortuna Sittard in de eredivisie, het is nog steeds bizar.” Het is zijn allermooiste Fortuna herinnering, maar ook de 3-1 overwinning op Roda JC in Kerkrade met een verdediger die een hattrick maakte, zal hij nooit vergeten.

Optimistisch

Als vrijwilliger is De Wit betrokken bij het Fortuna Supporters Collectief. Hij beheert met een aantal anderen het Twitter account van @VrouweFortuna. ,,Mijn vrijwilligerswerk mag geen naam hebben hoor, er zijn mensen die veel meer voor de club doen. Daar heb ik zelf helaas de tijd niet voor.” De barometer staat voor De Wit sinds de komst van Isitan Gün uitstekend ,,Ik heb heel veel vertrouwen in die man. Hij heeft een goede visie, veel kennis van zaken en doet geen rare uitspraken of dingen. Fortuna is op de juiste manier bezig, trekken gemiddeld negenduizend toeschouwers wat in mijn ogen alleen nog maar kan groeien. Wat een verschil met een tijdje terug toen er amper een paar honderd mensen zaten.” Hoewel er in de selectie nog van alles kan gebeuren tot de transferdeadline is De Wit optimistisch over het nieuwe seizoen. ,,Ik denk dat Fortuna het weer goed gaat doen in de eredivisie en dat we ons handhaven. Als we weer netjes vijftiende worden, ben ik heel tevreden. Dat is gewoon echt een hele knappe prestatie.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen