Touretappe voortijdig gestaakt na zware hagelbui, Bernal pakt geel

Print
Touretappe voortijdig gestaakt na zware hagelbui, Bernal pakt geel

Met zwaar materieel probeerde de Tour-organisatie de weg schoon te krijgen na de enorme hagelbui. Afbeelding: NPO

De negentiende etappe van de Ronde van Frankrijk is vrijdag zo’n 25 kilometer voor de finish vroegtijdig beëindigd.

De jury van de Tour heeft dat besloten omdat een deel van het resterende parcours spekglad is door een zware hagelbui. Het ijswater stroomt over delen van de weg naar finishplaats Tignes.

Bekijk foto’s en video’s: Dit is waarom de etappe werd stilgelegd

Besloten is om de finish van de negentiende etappe naar de top de Col de l’Iseran te verplaatsen. Egan Bernal, de Colombiaan van Ineos, kwam daar als eerste boven. Hij wint niet alleen de etappe maar neemt ook de gele trui over van de Fransman Julian Alaphilippe. De wedstrijdleiding heeft de volledige uitslag van de etappe en het algemeen klassement nog niet vrijgegeven.

Sneeuwschuivers

De beslissing van de jury lijkt de enige juiste. Toegesnelde sneeuwschuivers slaagden er niet in het parcours weer veilig te maken. Veel renners voelden zich benadeeld. Bernal dacht op de slotklim nog meer afstand te kunnen nemen van zijn concurrenten. Alaphilippe dacht zijn achterstand in de afdaling van de Col de l’Iseran nog te kunnen verkleinen. En Kruijswijk had nog grote plannen op de afsluitende beklimming naar Tignes.

Touretappe voortijdig gestaakt na zware hagelbui, Bernal pakt geel
Alaphilippe is zijn gele trui kwijt Foto: EPA

Het was ook de kopman van Jumbo-Visma die de negentiende etappe in vuur en vlam zette. Kruijswijk ging in de aanval op zo’n 6 kilometer van de top van de Col de l’Iseran, met 2770 meter de hoogste berg van deze Tour. Hij kreeg zijn concurrenten Geraint Thomas en Egan Bernal mee. Alaphilippe was de tempoversnelling van de Nederlander te machtig. De Franse klassementsleider zag zijn achterstand groeien en groeien. Bernal liet Kruijswijk en Thomas achter zich maar werd even na het passeren van de top van voorlaatste berg tot stilstand gedwongen omdat het dal door een zware hagelbui onbegaanbaar was geworden.

Pinot

De Franse wielerliefhebbers beleefden een soort van zwarte vrijdag. Alaphilippe verloor niet alleen de gele trui. Thibaut Pinot, vorig week in de Pyreneeën nog de grote favoriet voor de eindzege, moest al vroeg in de etappe afstappen wegens een spierblessure. Hij stond vijfde in het klassement, op slechts drie seconden van Kruijswijk.