Donder en bliksem: stevige onweersbuien trekken over Limburg

Print
Donder en bliksem: stevige onweersbuien trekken over Limburg

Foto ter illustratie. Afbeelding: John Peters

Limburg krijgt zaterdag vooral stevige buien met onweer en mogelijk zelfs hagel voor de kiezen.

Hoe extreem het weer kan zijn, heeft Limburg met de hitterecords van de afgelopen dagen goed kunnen zien en voelen. Maar het kwik daalt zaterdag naar 20 tot 25 graden. ,,De verschillen zijn zaterdag groot in Nederland”, zegt weerman Michiel Severin van Weerplaza. Minder hete lucht probeert Nederland binnen te trekken, maar dat lukt slechts tergend langzaam. ,,Dat komt doordat twee luchtstromen elkaar in evenwicht houden.”

Tussen die twee luchtstromen ligt een zone waar veel regen en onweer valt. Die zone loopt precies van Limburg tot Zeeland en het zuiden van Zuid-Holland. In die provincies kan plaatselijk wel tientallen millimeters vallen. In Limburg ging het daar vrijdag al flink los. ,,Het kan in Limburg flink hagelen en ook zijn er windstoten te verwachten”, aldus de weerman. De buiigheid houdt zo’n beetje de hele dag aan.

Tekst loopt onder de video door

Voorlopig geen extreme temperaturen

Na het weekend wordt het nergens meer 30 graden, aldus de weerman. Severin: ,,Vanaf woensdag is het ’s middags 20 tot 25 graden en kan Nederland eindelijk weer even op adem komen na de extreme hitte.”

Vakantiegangers

Niet alleen in ons land wordt de hitte beetje bij beetje getemperd. Ook de ons omringende landen zitten midden in de overgang van 35 tot 40 graden naar 20 tot 30 graden. Het advies van Weerplaza aan vakantiegangers is om onderweg rekening te houden met mogelijk zeer zware buien.

In België, Luxemburg, grote delen van Frankrijk en in het westen en zuiden van Duitsland komt vandaag overal regen, hagel en onweer voor. De situatie op de weg kan daardoor snel verslechteren vanwege veel water op het wegdek, slecht zicht of mogelijk gladheid door hagel. Opgelet dus, aldus Weerplaza.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen