NK Mennen op terrein van Equine Park Hulsberg

Print
NK Mennen op terrein van Equine Park Hulsberg

De menwedstrijden leveren spectaculaire beelden op. Afbeelding: Driving Event Zuid-Limburg

Hulsberg / Heerlen / Hoensbroek / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden -

Op de terreinen van Equine Park Hulsberg wordt van 2 tot en met 4 augustus het Nederlands Kampioenschap mennen gehouden. De gratis toegankelijke wedstrijden beginnen steeds om 10.00 uur.

De top van de Nederlandse menwereld zal tijdens deze driedaagse in het enkelspan en in het dubbelspan strijden om het Nederlands Kampioenschap. Ook de paramenners zullen in Hulsberg bepalen wie zich Nederlands Kampioen mag noemen.

Het gaat in Hulsberg om een samengestelde menwedstrijd. Dat betekent dat de wedstrijd bestaat uit drie proeven: een dressuurproef, een marathon en een vaardigheidsproef. Bij de dressuurproef wordt een aantal figuren gereden en laat de aanspanning een aantal verschillende gangen zien. Hierbij is het van belang dat het paard ontspannen loopt en vloeiende overgangen laat zien. Bij deze proef wordt een elegante wagen gebruikt en traditionele kleding gedragen.

De marathon bestaat uit twee trajecten. Het eerste traject gaat over de openbare weg, het tweede traject wordt op het wedstrijdterrein afgelegd. Het traject over de weg moet in een bepaalde tijd worden afgelegd, niet te langzaam, maar ook niet te snel. Bij het traject over het terrein moeten 8 hindernissen worden gereden. De organisatie heeft gezorgd voor hindernissen waarbij snelheid, stuurmanskunst van de menner en wendbaarheid van het paard op de proef worden gesteld. In de vaardigheidsproef kan de menner zijn stuurmanskunst laten zien door zijn aanspanning in de goede volgorde door een aantal poorten te sturen. Deze poorten bestaan uit kegels waarop een bal ligt. Iedere bal die valt betekent strafpunten voor de deelnemer. Daarnaast moet het parcours binnen een bepaalde tijd worden afgelegd. Bij overschrijding van deze tijd betekent dit wederom strafpunten.

Beekdaeler Kids Cross

Verder wordt zondag voor het eerst de Beekdaeler Kids Cross gehouden. Dit fietsevenement voor de jeugd van 3 tot 13 jaar maakt dan gebruik van de hindernissen die op zaterdag in de marathon zijn gebruikt. Naast een wedstrijdelement gaat het vooral om fietsvaardigheid en -plezier.

De entree is gratis alleen voor het parkeren van de auto moet betaald worden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen