Kruijswijk pakt podium in Tour, Bernal in het geel naar Parijs

Print
Steven Kruijswijk heeft in de beslissende bergetappe van de Tour de France een geslaagde greep naar een podiumplek gedaan. De Nederlandse kopman van Team Jumbo-Visma passeerde in de rit naar Val Thorens Julian Alaphilippe en steeg naar de derde plaats. Hij was op de beklimming naar het skioord niet in staat een aanval te doen op het geel van de Colombiaan Egan Bernal en de tweede plaats van Geraint Thomas.

Bernal mag zich officieus winnaar van de Tour noemen. Normaal gesproken verandert er zondag niets meer in het klassement in de laatste etappe naar Parijs. Kruijswijk zal dus als derde eindigen achter Thomas, die vorig jaar de Ronde van Frankrijk won.

Jongste winnaar in 100 jaar
Met zijn 22 jaar wordt Bernal de jongste winnaar van de Tour in meer dan 100 jaar. Henri Cornet was 19 jaar toen hij in 1904 de Tour won. Ook François Faber was jonger dan Bernal toen hij in 1909 zegevierde.

Lees ook: Hoe Egan Bernal de eerste Colombiaanse Tourwinnaar werd

De Italiaan Vincenzo Nibali won de 20e en voorlaatste rit naar Val Thorens, fors ingekort vanwege de weersomstandigheden. Hij was vroeg in de slechts 59 kilometer lange etappe ontsnapt met een groepje en wist als enige tot aan de finish stand te houden. Met 10 seconden voorsprong op Alejandro Valverde kwam de winnaar van de Tour van 2014 boven. Bernal arriveerde als vierde op 17 tellen, met Thomas in zijn wiel. Kruijswijk gaf in de slotmeters zelfs nog wat seconden toe en finishte als achtste op 25 seconden.

Tempo
Jumbo-Visma nam op de slotklim het heft in handen. George Bennett en Laurens de Plus reden een bijzonder hoog tempo. Alaphilippe, de Franse wielerhoop die veertien dagen in het geel reed en tot de voorlaatste rit zicht had op het podium, brak onder het geweld van de helpers van Kruijswijk. Hij loste en verloor veel tijd. Kruijswijk was daarmee al verzekerd van de derde plaats. Pogingen om Bernal en Thomas uit het wiel te rijden mislukten.

Het is voor Kruijswijk zijn eerste podiumplek in een grote ronde. Vorig jaar was hij vijfde in de Tour. Hij eindigde ook al eens vierde in de Ronde van Italië (2016) en Ronde van Spanje (2018).