Nederlander miljonair na behalen podiumplek in Fortnite-finale

Print
Nederlander miljonair na behalen podiumplek in Fortnite-finale

Afbeelding: AD/Reuters

David Jong, online bekend als Rojo, is na het behalen van de tweede plek in het Fortnite Wereldkampioenschap miljonair geworden. De 21-jarige uit Andijk neemt - net als zijn teamgenoot - 1.125.000 miljoen dollar (ruim 1 miljoen euro) mee naar huis.

Ook de Nederlander Dmitri van de Vrie, bijnaam mitr0, mag een flink geldbedrag meenemen. Hij won ruim 2 ton door in de top tien te eindigen. Mitr0 werd vooraf getipt als topfavoriet. De winnaars, de Noor Emil ‘Nyhrox’ Bergquist Pedersen en Thomas ‘Aqua’ Arnould uit Oostenrijk, namen elk drie miljoen mee naar huis.

Dit weekend komen in totaal 200 spelers in actie voor een gigantische prijzenpot van 30 miljoen dollar. De gamers hebben zich eerst moeten kwalificeren voor een plekje in het uitverkochte Arthur Ashe stadion in New York. Dat gebeurde het afgelopen jaar in tien weekenden, waaraan volgens de ontwikkelaar 40 miljoen (!) mensen deelnamen.

Duo’s en solo

Het kampioenschap heeft twee onderdelen: duo’s en solo. Bij de duo’s, die zaterdag werden gespeeld, spelen de deelnemers met een teamgenoot. Rojo werd in die competitie, samen met zijn teamgenoot Jaden ‘Wolfiez’ Ashman uit Groot-Brittannië, dus tweede. Zondag spelen de solo’s, maar dan komen er geen Nederlanders in actie.

Naast Jong en Van de Vrie, deden ook de 17-jarige Quinten van der Zijpp en Levi Edelijn mee. Zij behaalden de 44ste plek. Het toernooi werd online door miljoenen mensen gevolgd.

De 200 gamers, allemaal mannen, verdienden met de kwalificatie alleen al een lekker zakcentje. Ze kregen gegarandeerd 50.000 dollar, maar iedereen speelt natuurlijk voor die magische hoofdprijs van 3 miljoen dollar.

Hoge prijzenpot

Het totale prijzengeld van 30 miljoen is - vooralsnog - de hoogste prijzenpot in e-sports ooit. Ter vergelijking: het is ook véél meer dan bijvoorbeeld de winnaar van Wimbledon krijgt.

Overigens kan Fortnite de titel van grootste prijzenpot bij een toernooi niet lang vasthouden. The International, dat zal gaan om de game Dota 2, zal later dit jaar een geschatte prijzenpot van zo’n 33 miljoen hebben. Het winnende team neemt dan zeker 13 miljoen dollar mee naar huis.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen