Nieuwe weg naar baan: motivatie in plaats van diploma’s

Print
Nieuwe weg naar baan: motivatie in plaats van diploma’s

Werkgevers die louter naar diploma’s en werkervaring kijken, zullen bij de huidige krapte nauwelijks personeel vinden. Afbeelding: Getty Images

Asenray / Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Een andere manier van kijken naar de arbeidsmarkt. Niet langer gericht op diploma’s en ervaring, maar op competenties en motivatie van (langdurig) werklozen.

Dat is in essentie waar het project ‘Perspectief op Werk’ om draait. Alle gemeenten in Midden-Limburg werken erin samen, inclusief uitkeringsinstantie UWV en werkgeversvereniging LWV. Aanzet tot het project vormt de krapte op de arbeidsmarkt.

Lees ook: Nieuwe aanpak Midden-Limburg: ‘Wie wil werken, moet nu zijn kans grijpen’

„We hebben in Midden-Limburg duizenden vacatures en tegelijk zitten er nog tienduizenden mensen in de bakken. Dat is eigenlijk een idiote situatie. Daar zijn we over na gaan denken hoe dat anders kan”, zegt Marianne Smitsmans, voorzitter van het regionaal arbeidsmarktbeleid en wethouder in Roermond.

Zachte criteria

Zolang werkgevers louter blijven focussen op diploma’s en werkervaring krijgen ze volgens Smitsmans vacatures niet meer ingevuld, simpelweg omdat de mensen er niet meer zijn. Vandaar dat werklozen nu anders in kaart worden gebracht. Meer gericht op ‘zachte criteria’. Wat wil en kan iemand, wat motiveert hem, waar liggen zijn sterke kanten?

Gesprekken

Vooralsnog worden 1250 werklozen – 1000 van de gemeenten en 250 van het UWV – op deze manier in kaart gebracht. Daartoe vinden met alle betrokkenen gesprekken plaats. Het is de bedoeling dat al deze profielen in een centraal systeem worden gebundeld, zodat werkgevers op één plek terechtkunnen. Zij worden ook actief benaderd om projecten en kandidaten onder hun aandacht te brengen. Ook komt er een magazine om goede voorbeelden te delen.

Regelen

Daarnaast wordt in het project veel aandacht besteed aan begeleiding en ondersteuning. Onder meer in preventieve zin – wat moet ik thuis regelen als ik ga werken – , scholing en training en begeleiding op de werkvloer. In eerste instantie stellen alle aan het project deelnemende partijen zich tot doel driehonderd werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Voor het project is een rijkssubsidie beschikbaar van twee miljoen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen