Masterclass: is Max Verstappen nu echt de beste?

Print
Masterclass: is Max Verstappen nu echt de beste?

Max Verstappen won op indrukwekkende wijze de knotsgekke Grand Prix van Duitsland. Afbeelding: ANP

Moet hij zich nog bewijzen? Met zijn masterclass op Hockenheim, die hem zijn zevende GP-zege opleverde, beantwoordde Max Verstappen de vraag wie er nu écht de beste is in de F1.

Hoe doldwaas kan een race zijn? En hoe veranderlijk de omstandigheden? Legio ingrediënten maakten van de Grand Prix van Duitsland zondag een onvoorstelbaar onvoorspelbare race. Alle coureurs gingen op het natte circuit in de fout, de een wat meer dan de ander. Maar in het ongeëvenaarde foutenfestival was er één die het hoofd koel hield: Max Verstappen.

Het was zo’n race die de vraag opwierp: wie is er nu eigenlijk de beste in de Formule 1? Zo’n vraag beantwoord je niet op basis van één wedstrijd. Maar de Grand Prix op Hockenheim was een bevestiging van wat Max Verstappen al meer dan een jaar aantoont: dat hij de meest complete Formule 1-coureur van dit moment is.

Snel als het moet, uitgekiend, meedogenloos als de situatie erom vraagt, behept met een magistrale stuurmanskunst. Hij is een teamspeler, een coureur die kan enthousiasmeren, medewerkers voor zich door het vuur kan laten gaan. Voeg daarbij de volwassenheid die de Limburger als sportman heeft bereikt en je hebt een onoverwinnelijke combinatie.

Bijna. Want dat al die pluspunten (nog) niet hebben geresulteerd in een Formule 1-wereldtitel, is te wijten aan de enige factor die Verstappen niet volledig in de hand heeft: het materiaal. Dat is nog niet goed genoeg. Dat hij de titel zal bemachtigen, daar twijfelt niemand meer aan. De grote vraag is wanneer.

Die vraag werd zondag na de magistrale overwinning van Verstappen en het falen van de leiders in de WK-tussenstand uiteraard aan de Limburger gesteld: kan hij dit seizoen nog meedoen om die titel? Rekenkundig kan het. Maar de Formule 1 is slechts zelden zo onvoorspelbaar als hij gisteren was. En dat Lewis Hamilton én Valtteri Bottas én hun Mercedes-team zo de fout in gaan, is al even zeldzaam. Verstappen weet dus dat hij meer nodig heeft om zich in de titelstrijd te kunnen mengen. Maar dat Red Bull Racing en motorenleverancier Honda op de goede weg zijn, staat vast. En dat de races een stuk spectaculairder zijn sinds Verstappen zich tussen de toppers kan mengen, is vast geen toeval.