Omwonenden hevig geschrokken van plofkraak in centrum Venlo: ‘Het hele gebouw trilde’

Tientallen bewoners aan de Keulsepoort in Venlo kwamen maandagmorgen met de schrik vrij na een plofkraak. „Ik dacht dat ze vuurwerk aan het afsteken waren.”

Marco van Kampen

Amy Huberts werd omstreeks 03:30 uur „schreeuwend wakker” op het moment dat er bijna recht onder haar balkon een plofkraak werd gepleegd. Twee knallen hoorde ze.

Lees ook: Geen verdere explosieven aangetroffen: bewoners naar huis

„Ik ben op de bank gaan staan om de gordijnen te openen. Toen merkte ik dat ik tussen de glasscherven stond. Ook lag het servies op de grond. Ik heb toen maar mijn schoenen en kleren aangetrokken en ben naar beneden gegaan.”

Lees ook: 80 woningen en hotel ontruimd na plofkraak in centrum Venlo

Ontruiming

Rond half vier kregen de hulpdiensten een melding van twee luide knallen bij een pinautomaat bij de ABN AMRO aan de Keulse Poort. Niemand raakte gewond. Kort na de explosie zagen getuigen een scooter met verdachten wegvluchten.

© AV Limburg

De politie zocht met onder meer een helikopter naar de daders, tot dusverre zonder resultaat. Tientallen woningen en het aanpalende hotel American moesten worden ontruimd. De bewoners werden vijftig meter verder opgevangen in Hotel Wilhelmina.

Ongeluksgebouw

Daar zitten ze op maandagmorgen rond een uur of tien nog steeds. Ze hebben net een ontbijtje aangeboden gekregen. Een voorlichter vertelt de gedupeerden dat er geen explosief materiaal is gevonden in het gebouw en dat het een kwestie van tijd is voordat ze weer terug mogen. Ja, ze zijn geschrokken.

„Ik dacht dat ze vuurwerk aan het afsteken waren”, zegt Semra Hertsig. „Het hele gebouw trilde”, vult een andere getuige aan. Sommigen reppen van een ‘ongeluksgebouw’, refererend aan het appartementencomplex ‘The Bank’.

Daar moesten bewoners afgelopen december ook geëvacueerd worden vanwege een brand. „Je begint eraan gewend te raken”, zegt de Hongaarse Zsolt. „Dit gebouw verveelt nooit.”