Edwin Briels rijdt 17.500 km van Myanmar naar Stramproy

Print
Edwin Briels rijdt 17.500 km van Myanmar naar Stramproy

Edwin Briels in Tajikistan mountains. Afbeelding: Edwin Briels

Stramproy -

Tien weken deed Edwin Briels uit Stramproy erover om met zijn vijftien jaar oude Toyota Kluger van Myanmar naar zijn ouders in Stramproy te rijden. Om precies te zijn, tien weken min drie dagen. Hij arriveerde drie dagen eerder dan gepland.

„Het was een geweldige reis. Een droom die uitkwam. Ik wilde al heel lang deze reis over land maken. Met een Engels woord ‘slow driving”, vertelt de zesenveertig jarige globetrotter Edwin Briels. „Als je met het vliegtuig gaat, ben je ineens in een ander land. Met de auto reis je langzaam en merk je dat er soms grote en soms helemaal geen verschillen zijn aan de andere kant van de grens.” Als voorbeeld noemt hij de grens tussen India en Nepal. “Daar zie je weinig verschillen tussen de buurlanden. Maar ga je bij Xinjiang, de autonome staat van Oeigoeren in West-China, de grens over naar Tibet dan zijn de verschillen groot. Tibet ligt hoog, Xinjiang laag en de mensen hebben daar een Turks uiterlijk vanwege hun Turkse ‘roots’.” Edwin volgde de Oude Zijderoute van Marco Polo. Van Myanmar door India, Nepal, Tibet, Kygystan, Tajikistan, Oezbekistan over de Caspische zee naar Azerbadjan, Georgië en via Turkije naar Nederland. Het grootste gedeelte samen met vrienden, maar door Europa reed hij in z’n eentje. „Overal heb ik me veilig gevoeld. Spannend waren vooral de slecht onderhouden bergweggetjes, waar je terug moest rijden als er een tegenligger aan kwam.” Positief verrast was Edwin door Tajikistan, Georgië en Albanië. „Daar heerst zo’n positieve sfeer van vooruitkomen. Maar Myanmar blijft mijn favoriet. Dat land is zo wisselend: platteland, bossen, rivieren en sneeuwtoppen van 4.000 meter hoogte.”

Beginpunt

Dat het beginpunt van de reis Myanmar is, komt doordat Edwin al vijftien jaar in Myanmar, het vroegere Birma, woont en werkt. Na de opleiding Facility Management aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen is Edwin gaan reizen. „Ik wilde zien wat er nog meer in de wereld is.” Via Frankrijk, Griekenland kwam hij in Thailand terecht. Tijdens een van zijn uitstapjes werd hij verliefd op Myanmar. „De mensen zijn supervriendelijk en na het dictatoriale regime willen de mensen dat het beter wordt voor iedereen. Daar werken ze iedere dag hard aan.” Acht jaar geleden startte Edwin een Khiri Travel Myanmar kantoor in de vroegere hoofdstad Rangoon (Yangon), een reisorganisatie die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Hij werd algemeen directeur en heeft momenteel vijfendertig, vooral lokale, mensen in dienst. „We groeien snel, maar dat komt ook doordat je in landen die zich ontwikkelen dingen sneller voor elkaar krijgt. Als je in Europa een restaurant binnenstapt en vraagt om twee gekookte eieren dan kan dat niet, omdat er volgens protocollen wordt gewerkt en alles efficiënt is geregeld. In Myanmar is het geen probleem, je betaalt de gekookte eieren en dan is het goed.”

Smaakt naar meer

Wie met Khiri Travel reist, krijgt niet alleen de highlights te zien, maar komt ook op plaatsen waar de ‘gewone toerist’ niet komt. „We brengen de reizigers in contact met de lokale mensen door ze bijvoorbeeld bij een gezin thuis te laten lunchen.” Verder is Khiri Travel het eerste bedrijf in Myanmar dat een ISO-certificaat voor duurzaamheid kreeg. „Bij ons staan de mens en natuur centraal. We willen de plaatselijke bevolking kansen bieden om behalve als visser of boer een bestaan in hun geboortestreek op te bouwen, zodat ze voor werk niet naar de grote stad hoeven.” Verder dumpt het bedrijf geen afval en besteedt het een gedeelte van de omzet aan lokale projecten zoals het bouwen van waterputten en helpen van al meer dan twintig mensen met het opzetten van hun eigen bedrijfje. En de autorit van Myanmar naar Stramproy? „Die was duurzaam en smaakte naar meer,” aldus Edwin Briels.