Zelfgebouwde stoommachines op open dag Ketelhuis

Print
Zelfgebouwde stoommachines op open dag Ketelhuis

Ook is er weer aandacht voor oude kloosterberoepen en ambachten. Afbeelding: Stichting BMS

Steyl -

Hobbyïsten tonen en demonstreren zondag hun zelf gebouwde stoommachines in het ketelhuis van de voormalige kloosterdrukkerij in Steyl.

De open dag, georganiseerd door de Stichting Behoud Monumenten Steyl, is de derde van dit jaar. De elektriciteitscentrale draait op volle toeren en er is extra aandacht voor de tentoonstelling van oude kloosterberoepen en ambachten uit de twintigste eeuw. De kloosters waren in die tijd geheel zelfvoorzienend. Tevens hadden ze kunstateliers waar kaarsen, beelden, tijdschriften, boeken, kerkelijke gewaden en glas-in-lood objecten werden gemaakt.

In de eigen drukkerij rolde het blad ‘Stadt Gottes’ maandelijks van de persen in een oplage van 800.000 exemplaren. Foto’s laten zien hoe er destijds werd gewerkt. Tevens was er een seminarie en een opleidingscentrum tot missionarissen. In Steyl woonden in die tijd enkele duizenden kloosterlingen.

Bezoekers worden zondag rondgeleid door vrijwilligers. Het ketelhuis aan de Parkstraat is bereikbaar via de poort van de kloostertuin, in de volksmond ‘Patersplak’ genoemd. De open dag duurt van 11.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 3,50 euro, kinderen mogen gratis naar binnen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →