Weert onderneemt actie om sabotage van pomp bij waterbekken te voorkomen

Print
Weert onderneemt actie om sabotage van pomp bij waterbekken te voorkomen

Het retentiebekken (links) Weert raakte overvol door het uitzetten van de waterpomp. Afbeelding: archief John Peters

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Om te voorkomen dat de waterpomp bij het waterbekken in Leuken opnieuw wordt gesaboteerd heeft de gemeente Weert een aantal maatregelen genomen.

Onbekenden zetten de waterpomp bij het retentiebekken vorige maand verschillende keren handmatig uit, waardoor de wateropslag overvol raakte. De pomp zorgt ervoor dat het rioolwater in het bekken naar de natuurlijke waterzuivering wordt getransporteerd. Vandaar stroomt het gezuiverde water in de Leukerbeek.

Door het uitzetten van de pomp werd geen water meer uit het retentiebekken afgevoerd, waardoor de waterstand daar te hoog werd en het vuile water terug in het riool stroomde.

Om te voorkomen dat het centrum van Weert met wateroverlast te maken zou krijgen, werd als noodmaatregel een geul gegraven van het retentiebekken naar de Leukerbeek. Dat had tot gevolg dat ongezuiverd rioolwater een aantal dagen in de beek stroomde en daar voor vis- en plantensterfte zorgde.

Sinds die tijd wordt dagelijks gecontroleerd of de pomp aan staat. Daarbij heeft de gemeente een aantal andere maatregelen genomen om te voorkomen dat de pomp opnieuw wordt gesaboteerd. Welke dat zijn, wil een woordvoerder van de gemeente niet zeggen. De daders zijn nog steeds niet in de kraag gegrepen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →