Biografie van VVV-icoon Jan Klaassens gepresenteerd

Print
Biografie van VVV-icoon Jan Klaassens gepresenteerd

Schrijver Finbar van der Veen toont het boek samen met Christine, dochter van Jan Klaassens. Afbeelding: VVV-Venlo

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Zestig jaar na de legendarische winst van VVV-Venlo in de bekerfinale verschijnt een biografie van Jan Klaassens, de grootste voetballer die de club ooit voortbracht.

De biografie werd afgelopen zaterdag na afloop van de Herman Teeuwen Memorial in stadion De Koel gepresenteerd. Het door Venlonaar Finbar van der Veen geschreven boek met als titel ‘Sportman’ gaat over het leven van de legendarische voetballer én VVV-icoon Jan Klaassens.

Jan Klaassens (1931-1983) was een op en top sportman. De Venlose voetballer leefde uiterst gedisciplineerd: hij ging op tijd naar bed, dronk geen druppel alcohol en ondanks het feit dat hij een sigarenzaak had rookte hij niet. In wedstrijden en op trainingen ging hij steevast tot het uiterste. Technisch gezien was Jan Klaassens niet de meest getalenteerde voetballer, maar wat betreft wilskracht en inzet kon niemand zich met hem meten.

Jan Klaassens speelde voor VVV en Feyenoord en kwam in tien jaar tijd 57 keer uit voor het Nederlands elftal (1953-1963). Tijdens zijn loopbaan werd het betaald voetbal in Nederland ingevoerd. Van der Veen beschrijft in het boek hoe bizar de omstandigheden in de tijd van Klaassens waren.

Met Feyenoord veroverde de karaktervoetballer twee landstitels en bereikte hij de halve finale in de Europa Cup, met VVV won hij in 1959 de KNVB-beker in een legendarische finale waarbij Herman Teeuwen – ook een clubicoon – nog even onder de lat ging staan om een strafschop te keren. De voorbeeldige sportman Jan Klaassens stierf wrang genoeg aan een hartstilstand tijdens een partijtje tennis.

In ‘Sportman’ is te lezen hoe Jan Klaassens puur op karakter de absolute top bereikte, daarbij flinke tegenslag overwon en hoe zijn karakter hem heel veel bracht, maar uiteindelijk toch ook in de weg zou blijken te staan. Daarnaast is het boek een ode aan het voetbal in de jaren vijftig en zestig. Het boek is zowel online als via de boekhandel verkrijgbaar en kost 24,95 euro.