Afscheid columnist Will Breuls na 1500 Nondedjuukes

Print
Afscheid columnist Will Breuls na 1500 Nondedjuukes

Will Breuls. Afbeelding: VIA Limburg

Urmond / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond -

Sinds 1987 schrijft Will Breuls (63) wekelijks columns onder de naam Nondedjuu!!! Hij begon ooit bij De Schakel, de huis-aan-huis krant van Stein. Later werden ze onder andere geplaatst in de Trompetter en VIA Limburg. Hiernaast staat de 1500ste column en dat is tevens de laatste voor deze weekkrant, al stopt hij niet.

Hij runt al 22 jaar een assurantiekantoor in Urmond. Daarnaast gaat zijn liefde uit naar zijn vriendin waar hij mee samenwoont, zijn dochter én… schrijven. „Ik heb altijd geschreven”, zegt Breuls. „Voor L1 en De Limburger schreef ik als freelancer. Toen wilde ik mijn ei ook al af en toe kwijt.” De hele week loert hij op onderwerpen voor zijn column die hij op maandag moet inleveren. „Als ik dingen tegenkom schrijf ik ze steeds op. Zaterdags neem ik vier kranten door en ’s avonds beslis ik welk onderwerp het gaat worden.” Op zondagmiddag wordt er geschreven. „Een heel A4’tje vol, en ’s avonds ga ik schrappen.” Maakt dat de column beter? „Ja, dat verdiept de column meer, waardoor je de aandacht van de lezer beter vasthoudt.”

Voorbeeld

Als groot voorbeeld heeft hij Youp van ’t Hek. „Ik wil me daar absoluut niet aan spiegelen, daarnaast heeft hij ook langer de tijd. Toch ben ik een jaar eerder gestart dan hij”, lacht Breuls. Over zijn favoriete onderwerp hoeft hij niet lang na te denken. „De politiek”, klinkt het resoluut, „ik snap dat je af en toe concessies moet doen, maar als partijen speerpunten laten vallen, word ik woest.” Waar ligt de grens. „Je mag frustraties uitspreken, zolang ze niet beledigend zijn.”

Vanaf volgende week wordt de column niet meer geplaatst in VIA Limburg. „Natuurlijk vind ik dat jammer, maar ik zie het ook als een kans. Ik kan straks zelf de lengte bepalen en illustreren. Daarnaast mogen mensen ook reageren.”

Wilt u Will blijven volgen, kijk dan op www.nondedjuuke.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →