In memoriam

In memoriam: ‘Dirigent Jan Hupperts kon niet zonder muziek’

Print
In memoriam: ‘Dirigent Jan Hupperts kon niet zonder muziek’

Jan Hupperts, in 2011. Afbeelding: Harry Heuts

Itteren -

Oud-dirigent Jan Hupperts uit Itteren is zondag overleden. Dat heeft zijn familie zondag bekendgemaakt.

De in Gulpen geboren en getogen musicus is 97 jaar geworden. Hupperts stond aan de wieg van de Zuid-Nederlandse Opera, waar hij ook jarenlang dirigent van was. Daarnaast heeft hij diverse koren in Zuid- en Midden-Limburg geleid. Zo was hij 32 jaar lang dirigent van het Toonkunstkoor Roermond en gaf hij tot zijn 91ste ook nog leiding aan het Toonkunstkoor Maastricht. Verder stond hij aan de wieg van het Limburgs Concert Koor en de Zuid-Nederlandse Opera.

Oorlog

Jan Hupperts werd op 24 oktober 1921 geboren en stamt uit een muzikale familie. Zijn vader, die een schoenenzaak in Gulpen had, was organist en zanger. Hupperts studeerde piano, orgel en koordirectie aan het Stedelijk Muziek Lyceum in Maastricht. Hij vervolgde zijn studie aan het conservatorium van Amsterdam. In de Tweede Wereldoorlog kreeg hij les van de Duits-joodse pianist Walter Kaufman, die ondergedoken zat in Maastricht. Dat gebeurde in het geheim. Zelfs zijn eigen ouders wisten daar niks van.

Leraar

In 1945 werd het grote artistieke talent van de Gulpenaar ontdekt door Frits Schuurman, dirigent van het Haagse Residentieorkest. Een half jaar later speelde Hupperts het pianoconcert van Rachmaninov in Den Haag en Leiden, met begeleiding van het Residentieorkest. Hupperts was ook pedagoog. Zijn leven lang heeft hij zich ingezet voor muziekonderwijs. Zo gaf hij les aan de leraressenopleiding in Maastricht. Hij zag met lede ogen hoe het muziekonderwijs, met name aan de basisscholen, wegkwijnde. Hupperts zat tot op hoge leeftijd achter de vleugel. „Ik kan niet zonder muziek. Ik heb de laatste jaren best wat vervelende dingen meegemaakt, maar als ik achter mijn vleugel zit, raak ik het even allemaal kwijt”, zei hij in 2011 kort voor zijn 90ste verjaardag tegen De Limburger.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →