Egelbaby’s steeds vaker verminkt of vermalen door slimme robotgrasmaaiers

Print
Egelbaby’s steeds vaker verminkt of vermalen door slimme robotgrasmaaiers

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

De Egelwerkgroep Nederland luidt de noodklok over robotgrasmaaiers die steeds vaker jonge egels levensgevaarlijk verminken of zelfs helemaal vermalen.

De organisatie doet een dringende oproep aan eigenaren van de machines om ze alleen nog overdag te laten ‘scheren’ en niet ‘s nachts, omdat de stekelige zoogdieren juist dan actief zijn. Ook wordt geadviseerd de botssensoren en beschermkap van de maaiers lager af te stellen, opdat ze kleine dieren zoals egels sneller opmerken.

Verminkte egels

Volgens de Egelwerkgroep Nederland is de populariteit van robotgrasmaaiers de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. Niet zo verwonderlijk, want de slimme machines kunnen zonder menselijke hulp op elk moment grassprieten op de gewenste lengte houden. Ze navigeren met hulp van metalen draden die aan de randen van een gazon zijn aangebracht en keren na een geprogrammeerde maaibeurt met afval en al weer terug naar een oplaadstation. Maar de kans dat ze tijdens hun werk slachtoffers maken, is volgens de werkgroep levensgroot.

Steeds vaker worden bij opvangcentra levensgevaarlijk verminkte egels binnengebracht; in de meeste gevallen de dupe geworden van de slimme maaiers. ,,Egelverzorgers zien een opvallende toename van ernstige verwondingen op met name de rug”, weet Merel Klaarmond van de Egelwerkgroep. Vooral jonge egels raken volgens haar gewond door de ‘moordmachines’ die vaak ‘s nachts aan staan. De ongelukken gebeuren doordat veel maaiers niet stoppen als ze kleine obstakels registreren. Oftewel: ze slaan niet af als ze een egel treffen en maaien rustig door.

Klaarmond spreekt van dramatische toestanden. ,,We krijgen regelmatig telefoontjes van mensen die een aan flarden gemaaide of gewonde egel op hun erf vinden. Het gaat dan vaak om eigenaren van robotmaaiers die willen weten hoe ze herhaling kunnen voorkomen.” Het belangrijkste advies is, zo benadrukt ze, de apparaten alleen overdag hun werk laten doen.

Verdedigingsmechanisme

De oplossing is volgens Klaarmond om de afstand tussen de beschermende kap en de grond zo af te stellen dat een ruimte van maximaal 4,5 centimeter overblijft. In maaiers die hoger zijn afgesteld, kunnen jonge egels makkelijk worden vermalen. En grotere of volwassen exemplaren kunnen er gewond door raken. Egels die in nachtelijke uren een robotmaaier treffen, lopen daar volgens de Egelwerkgroep immers niet voor weg. ,,De dieren rollen zich bij gevaar op en blijven dan langere tijd roerloos liggen.”

Klaarmond noemt het oprollen met behulp van ijzersterke spieren ‘een natuurlijk en geweldig verdedigingsmechanisme’. ,,De keihard en scherpe bal die zo ontstaat beschermt egels langere tijd tegen roofdieren. Maar een robotmaaier ziet een opgerolde egel als hobbel en rijdt er vervolgens met enige moeite overheen. De gevolgen kunnen vreselijk zijn. De messen kunnen vastlopen in de huid van de egels of, als het om kleintjes gaat, ze aan flarden snijden.”

Tips

Volgens de belangenclub is nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers de maaiers op jaarbasis maken. Klaarmond: ,,We doen via onze site een oproep aan mensen met maaiers en anderen om toch vooral ongelukken met egels te melden. Maar nu al is zeker dat in opvangcentra voor egels in Nederland steeds meer verminkte dieren zitten.” De werkgroep adviseert consumenten dan ook goed op te passen zolang fabrikanten ‘het potentiële gevaar van de robotmaaiers nog niet onderkennen’. ,,Ons doel is om eind dit jaar harde cijfers te publiceren en die door te spelen naar fabrikanten opdat machines kunnen worden aangepast.”

De organisatie komt nu al met een paar tips om de kans op slachtoffers tot een minimum te beperken. ‘Laat de maaier alleen overdag werken, verwijder alle dieren van het gazon en koop een toestel met een lage rand en de nodige veiligheidsmechanismen zoals messen die bij obstakels automatisch inklappen’.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →