Wielerploeg Sunweb laat Tom Dumoulin niet zomaar gaan

Print
Wielerploeg Sunweb laat Tom Dumoulin niet zomaar gaan

Tom Dumoulin. Afbeelding: AFP

/ Maastricht / Itteren -

De gesprekken tussen het management van Tom Dumoulin en Team Sunweb over een vertrek van de Limburger verlopen stroef. De Limburger wil van zijn contract af, maar de ploeg van Iwan Spekenbrink laat hem niet zomaar gaan.

Een vertrek van Dumoulin bij Team Sunweb is nog verre van beklonken, zo blijkt uit informatie waar De Limburger over beschikt.

De 28-jarige Maastrichtenaar wil onder zijn contract tot eind 2021 uit om te verhuizen naar Jumbo-Visma, maar Team Sunweb laat de renner niet zomaar overstappen naar de concurrent. De ploeg wijst op het feit dat een ander team alleen maar contact mag hebben met een renner indien er toestemming is van diens ploeg. En die is er niet.

Dat in de media verschillende verhalen zijn verschenen over de aanstaande samenwerking tussen Dumoulin en Jumbo-Visma, leidde tot ergernis bij Sunweb. Jumbo-Visma stelt geen partij te zijn in deze zaak, maar in de afgelopen weken kwamen details naar buiten over de duur van de verbintenis met Jumbo-Visma en de hoogte van het salaris.

Juridisch gevecht

Hoe nu verder, is onduidelijk. Een optie is dat Dumoulin, die nog altijd herstellende is van zijn knieblessure, eenzijdig zijn contract wil opzeggen. Hij rijdt al sinds 2012 in dienst bij Spekenbrink en aangezien de topsport geen vaste contracten kent, zouden Dumoulins vier verbintenissen verdeeld over acht jaar het equivalent kunnen zijn van een vast contract. Sunweb ziet niets in die optie en wijst op regelgeving van de UCI, waarin staat dat vaste contracten onmogelijk zijn.

Thorwald Veneberg probeerde ooit bij Rabobank een vast contract af te dwingen, maar die zaak werd na enkele jaren geschikt. Er is alle partijen veel aan gelegen om een lang juridisch gevecht te vermijden. Dumoulin staat immers voor de belangrijkste jaren in zijn carrière, Sunweb heeft niets aan een renner die niet meer wil koersen en Jumbo-Visma wil met Dumoulin een potentiële winnaar van de Tour de France inlijven.

Een afkoopsom zou een oplossing kunnen bieden, maar daar is geen sprake van zolang Jumbo-Visma zich niet officieel meldt bij Sunweb. Hoe lang de gesprekken tussen Sunweb en het Dumoulin-kamp gaan duren, is op dit moment niet te voorspellen. „Het is een delicate kwestie, die tijd vergt”, reageert Spekenbrink. Rik van Dongen, de manager van Dumoulin, laat weten: „We zijn nog immer in gesprek. Zodra er nieuws is, treden we naar buiten.”