Schietpartij op foodfestival Californië: vier doden onder wie kind van 6

Print
Schietpartij op foodfestival Californië: vier doden onder wie kind van 6

Afbeelding: EPA

Bij een foodfestival in Californië zijn tijdens een schietpartij maandag (zondag lokale tijd) vier doden gevallen, onder wie de 6-jarige Stephen Romero en de schutter. Ten minste elf mensen raakten gewond.

De lokale politie bevestigt dat de schutter door de politie is doodgeschoten, die binnen een minuut bij de dader was. Uit getuigenverklaringen blijkt dat er mogelijk nog een dader is, de politie is naar de tweede verdachte op zoek. Of die ook geschoten heeft, is niet duidelijk. Er is een wapen teruggevonden.

Er is nog weinig bekendgemaakt over de identiteit van de slachtoffers en de dader. Wel meldt CNN dat onder de slachtoffers een 6-jarig jongetje is: Stephen Romero. Zijn oma, Maribel Romero, laat weten dat hij nog naar het ziekenhuis is gebracht, maar overleed voordat zij daar aankwam. Ook de moeder en de andere oma van het jongetje zouden in het ziekenhuis liggen.

Motief onbekend

Over het motief voor de aanval is nog niets bekend. De politie meldt dat de dader op het terrein kwam door een hek te forceren. Alle bezoekers van het festival moeten door een beveiligingscontrole met metaaldetectors. Vervolgens ontstond al snel een vuurgevecht met de politie.

Het foodfestival wordt jaarlijks gehouden in het stadje Gilroy, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van San Jose in de Amerikaanse staat Californië. De politie laat weten dat het onderzoek en de zoektocht naar de verdachte in de Amerikaanse nacht door zullen gaan.

Getuigen

Een getuige zegt tegen lokale media dat een man blindelings om zich heen schoot. ,,Hij vuurde alle kanten op, zonder op iemand in het bijzonder te mikken. Het ging gewoon van links naar rechts en van rechts naar links”, vertelt de vrouw.

De 13-jarige Evenny Reyes was ook op het festival maandag. Ze dacht eerst dat ze vuurwerk hoorde, totdat ze iemand zag met een verwonding aan zijn been. ,,We stonden op het punt om te vertrekken toen we een jongen met een bandana om zijn been zagen omdat hij was beschoten”, vertelde Reyes aan de lokale krant San Jose Mercury News. ,,Er lag ook een klein kind gewond op de grond. Mensen gooiden met tafels en knipten hekken door om weg te vluchten.”

Op sociale media zijn verschillende video’s verschenen waarop vluchtende festivalbezoekers te zien zijn. Op een van de video’s is een luide knal te horen op de achtergrond. ,,Wat is er aan de hand?” vraagt een vrouw die in de video te horen is. ,,Wie gaat er nu schieten op een knoflookfestival?”

Het populaire driedaagse foodfestival voor knoflookliefhebbers, met onder meer livemuziek en kookwedstrijden, wordt sinds 1979 gehouden. De organisatie was niet bereikbaar voor commentaar.

Schietpartij op foodfestival Californië: vier doden onder wie kind van 6
In paniek rennen bezoekers weg nadat er geschoten is. Foto: AFP

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee