Twee kinderen onder doden schietpartij foodfestival Californië

Print
Twee kinderen onder doden schietpartij foodfestival Californië

Afbeelding: EPA

De politie heeft de schutter geïdentificeerd die op een foodfestival in Californië drie mensen doodschoot, waaronder twee kinderen van 6 en 13 jaar. Santino William Legan (19) knipte een opening in een hek en omzeilde zo met zijn wapen de beveiliging van het knoflookfestival in Gilroy.

Daarna schoot hij er in het rond, voordat hij zelf door de politie werd doodgeschoten. Drie andere mensen kwamen om het leven en minstens twaalf raakten er gewond. Volgens de Amerikaanse autoriteiten is ‘een tweede persoon op een of andere manier betrokken bij het schietincident. We weten alleen nog niet op welke manier’. Agenten zijn nog druk op zoek naar deze verdachte wiens identiteit niet is bekendgemaakt.

De 19-jarige Santino William Legan kwam zondagavond (lokale tijd) tot zijn daad en werd binnen een minuut daarna door toegesnelde agenten doodgeschoten. De politie tast nog in het duister over zijn motief. Wel heeft Jack van Breen, zanger van een band die op het festival optrad, verklaard dat hij een man in groen shirt en korte broek met een geweer zag schieten. Van Breen en zijn bandleden doken weg onder het podium. De zanger zegt dat hij vervolgens iemand ‘Waarom doe je dit?’ hoorde roepen. ,,Omdat ik heel erg boos ben’’, was het antwoord.

Volgens Amerikaanse media heeft Legan twee foto’s vanaf het festival op Instagram gepost, vlak voordat het schieten begon. Dat gebeurde op een account dat pas een paar dagen geleden is aangemaakt en dat maandag weer offline zou zijn gehaald. Hij prijst in een van de berichten een omstreden boek uit 1890 aan, ‘Macht is recht, of het overleven van de sterkste’. Dat werk valt onder meer gelijkheidsbeginselen, grondrechten, vrouwenrechten, het christendom en de democratie aan. Het boek stelt dat het ‘Angelsaksische ras’ superieur is en brengt antisemitische standpunten naar voren. Het is geschreven onder het pseudoniem Ragnar Readbeard en was enige tijd verboden in de VS.

Munitie

Agenten hebben bij het lichaam van de schutter een geweer aangetroffen, een rugzak en munitie. Het geweer had Legan deze maand legaal verkregen in Nevada. De woning van zijn ouders zou al zijn doorzocht, alsook een tweede pand.

Er is nog weinig bekendgemaakt over de identiteit van de slachtoffers. Een van hen is de 6-jarige Stephen Romero. Zijn oma, Maribel Romero, laat weten dat hij nog naar het ziekenhuis is gebracht, maar overleed voordat zij daar aankwam. Ook de moeder en de andere oma van het jongetje zouden in het ziekenhuis liggen. Naast het jongetje kwamen een 13-jarig meisje en een man van in de 20 jaar om het leven. Verder is een van de twaalf gewonden is in kritieke toestand.

Het populaire driedaagse foodfestival voor knoflookliefhebbers, met onder meer livemuziek en kookwedstrijden, wordt sinds 1979 gehouden. Het trekt zo’n 100.000 bezoekers.