Kopschop-verdachte trein (14) blijft vastzitten

Print
Kopschop-verdachte trein (14) blijft vastzitten

Robert van der Noordaa moest zich na het incident in het ziekenhuis laten behandelen aan zijn verwondingen. Afbeelding: Privéfoto

De tiener die zaterdag werd gearresteerd na een kopschop-incident in een trein bij Delft, blijft nog twee weken in voorlopige hechtenis. Dat heeft de kinderrechter in Den Haag maandagmiddag beslist.

De verdachte is een 14-jarige jongen uit de omgeving van Delft. Hij is maandag overgebracht naar een gesloten jeugdinstelling.

Lees ook: Kopschop-incident in trein: medereiziger schiet slachtoffer te hulp

Volgens slachtoffer Robert van der Noordaa (46) uit Delft begon het allemaal met een opmerking die hij zaterdagmorgen omstreeks 10.30 uur maakte in de sprinter van Rotterdam naar Den Haag. Aan de overkant van het gangpad zaten drie tieners: twee jongens en een meisje. Een van die jongens zat volgens hem met zijn voeten op de treinzitting en veegde zijn schoenen af aan de stoffen bekleding.

Aanval

,,Het afvegen duurde zolang dat ik er iets van zei, op een lollige manier om problemen te voorkomen. Maar mijn opmerking ‘jij wilt toch ook niet op een vieze stoel zitten’, schoot de tieners in het verkeerde keelgat. De twee jongens gingen meteen in de aanval. Terwijl ik met een van hen stond te praten, sloeg de andere me vol op mijn slaap met zijn zegelring.’’

,,De zegelring liet hij me daarna zien met de mededeling: die ga je je straks nog wel herinneren. Hij wilde met me vechten op het perron in Delft-Zuid maar zover kwam het niet. Ik stond op, pakte hem vast en trok hem mee naar het bordes. Daar vielen we op de grond. Medepassagiers bemoeiden zich ermee en een van hen trok de jongen van me af. In zijn woedde schopte de tiener me nog tweemaal: een keer vol tegen mijn hoofd en de tweede keer keihard op mijn keel.’’

Racisme

Het slachtoffer, een onderzoeksjournalist, kreeg veel kritiek nadat hij het incident had gemeld op Twitter. In zijn relaas omschreef hij de agressievelingen als ‘twee zwarte jongens’.

,,Daarop werd ik beschuldigd van racisme maar die kaart wilde ik helemaal niet trekken. Ik noemde het puur in de hoop dat iemand foto’s of een filmpje van het incident zou delen. Als het witte jongens waren geweest dan had ik dat geschreven’’, aldus Van der Noordaa.

Filmpje

De oproep voor beeldmateriaal had succes, zo vernam hij gistermiddag. Iemand filmde het laatste gedeelte van het incident met een mobieltje en meldde zich bij de politie.

De familie van de verdachte wil niet reageren zolang het onderzoek loopt. ,,Pas wanneer er meer duidelijkheid is, kunnen wij er iets over kwijt”, zegt de stiefvader van de tiener.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →