Ben Stoutjesdijk steunt burgemeester De Koning: ‘Dit verdient hij niet’

Print
Ben Stoutjesdijk steunt burgemeester De Koning: ‘Dit verdient hij niet’

Ben Stoutjesdijk (midden) ontmoette tijdens de Vierdaagse Gouverneur Theo Bovens (tweede van rechts) en Peter de Koning (rechts). Afbeelding: Twitteraccount @BgmGennep

Gennep -

De Gennepse burgemeester Peter de Koning, die in de laatste raadsvergadering voor het zomerreces zijn vertrek aankondigde, heeft de steun van sympathisanten gekregen. Gennepenaar Ben Stoutjesdijk startte in de Vierdaagseweek een petitie waarin hij gemeentegenoten oproept het ongenoegen over de gang van zaken te uiten.

In zijn verklaring aan de raadsleden sprak De Koning van een veranderd bestuursklimaat en -cultuur waarmee hij zich niet langer kan verenigen. Sindsdien doen de wethouders, raadsleden en de vertrouwenscommissie die het functioneren van de burgemeester periodiek beoordeelt er het zwijgen toe. Het verzoek van D66 om in een (besloten) extra raadsvergadering de raadsleden meer informatie te verschaffen haalde bakzeil.

De gang van zaken zint diverse Gennepenaren geenszins. Zo ook Ben Stoutjesdijk, die erg verbolgen is over het onverwachte besluit. Hij startte via de internationale organisatie Avaaz een petitie. Stoutjesdijk: ,,Dit verdient Peter de Koning niet. Ik heb begrepen dat het een move is van de coalitiepartijen VVD en SP. Zij hebben de burgemeester het mes op de keel gezet.” De initiatiefnemer is van mening dat De Koning te vroeg eieren voor zijn geld koos. ,,Hij hield de eer aan zich zelf en wilde niet dat er een motie van wantrouwen tegen hem uitgesproken werd. Was dat wel gebeurd, dan was waarschijnlijk meer duidelijkheid gekomen.” Via de maandagavond 214 keer ondertekende petitie wil Stoutjesdijk de onderste steen boven halen. In het te ondertekenen stuk schrijft hij: ,,Gemeenteraad en wethouders, toon respect en laat deze man niet vertrekken. Uitpraten is beter dan schoppen.” Tijdens de slotdag van de Nijmeegse Vierdaagse kondigde Ben Stoutjesdijk zijn actie aan. ,,Gouverneur Bovens was ingetogen met het initiatief en onderweg was er ook sympathie. Ik weet niet waar het toe leidt maar ik wil vooral een signaal afgeven.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen