Overleden

Michael Hamane: ‘Aimabele man en een ongelooflijk goede gitarist’

Michael Hamane. © Familie-archief

Zanger, gitarist en muziekdocent Michael Hamane is deze week na een lang ziekbed overleden. Hij is 68 jaar geworden. Hamane woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Zuid-Limburg en bracht de laatste jaren door in een kliniek in Den Haag, de stad waar ook zijn enige dochter Aiko woont.

Rob Cobben

Hij was een bekend gezicht in de Limburgse muziekwereld en speelde in diverse bands, waaronder American Gypsy, Cash on Delivery, Moonlight Riders, The Mosam Skiffle Train en de Revival Band van René Innemee. Ook was hij sessiemuzikant bij platenmaatschappijen Pebble en Marlstone, waar hij de studio indook met onder anderen Beppie Kraft en Connie Peters. Naast zijn werk als muzikant gaf hij gitaarles en was hij ook jarenlang conciërge van de basisschool van Mheer.

Vietnam

Hamane werd in 1951 geboren in de Amerikaanse staat Californië. Zijn eerste gitaar bemachtigde hij door zegeltjes te sparen bij een supermarkt. Hij speelde in meerdere orkestjes en formeerde met enkele jongens uit de buurt het Pasadena Ghetto Orchestra, dat jazz en blues speelde op straat en later in clubs.

Tijdens de Vietnamoorlog deserteerde hij uit het Amerikaanse leger. Hij vluchtte naar Europa en vestigde zich in Maastricht. Aanleiding voor zijn desertie was de aanval van het Amerikaanse leger op een schooltje in Vietnam waarbij veel kinderen de dood vonden, zo vertelde hij aan collega’s uit de Limburgse muziekwereld.

Verlies

Limburgse muzikanten die ooit met Hamane hebben samengewerkt spreken van een groot verlies. De Maastrichtse gitarist en zanger Pie Houben (o.a. The Mosam Skiffle Train): „Michael was een aimabele man, die ongelooflijk goed gitaar kon spelen. Zelfs als hij een slechte dag had, was hij nog stukken beter dan alle muzikanten met wie hij samenspeelde.”

Toetsenist en producer Erwin Musper uit Sittard: „Hij was bijzonder veelzijdig. Funk, rock of country, het kwam allemaal moeiteloos uit zijn vingers.”

Volgens Franco Gori, fotograaf en drummer uit Roermond, speelde Hamane nooit een valse noot. „Hij heeft half Maastricht leren gitaarspelen en de lat hoog gelegd voor andere muzikanten. Een topmuzikant, die ook nog eens zeer sociaal was.”

Michael Hamane wordt vrijdag in Den Haag gecremeerd.