Oudste inwoonster

Nelleke Heldens-Litjens geniet van 105de verjaardag

Print
Nelleke Heldens-Litjens geniet van 105de verjaardag

Nelleke Heldens-Litjens geniet van de belangstelling. Recht burgemeester Manon Pelzer Afbeelding: Jos Gröniger

Well / Afferden / Siebengewald / Bergen / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom / Knikkerdorp / Oostrum / Castenray -

Een gezellige middag met haar familie, een bijeenkomst in de buurtkamer, een felicitatiebrief en een bloemetje van de Gouverneur, gelukwensen van de Koning en een bezoek van burgemeester Manon Pelzer. De 105de verjaardag van Nelleke Heldens-Litjens uit Well is niet ongemerkt voorbijgegaan. Daags na het feestje geniet de in Oostrum geboren moeder van twaalf kinderen nog stilletjes na.

Het bezoek van de burgemeester is jaarlijkse routine. ,,Ik kom hier nu al voor het zesde jaar”, zegt Manon Pelzer.

Nelleke Heldens werd op 29 juli 1914 geboren in het Venrayse kerkdorp. In dat dorp maakte zij twee wereldoorlogen mee, en zag zij voor het eerst een auto rijden. ,,Moeder vertelt vaak dat zij hoorde wanneer de dokter in Venray zijn auto startte”, zegt dochter Aleid. ,,De mensen stonden dan al naast de weg te kijken”, vult Nelleke aan. Nelleke Heldens-Litjens, die acht maanden jonger is dan de oudste Limburgse Fien Slabbers-Strijbos (27 november 1913) uit Weert, streek met haar man Sef in 1976 neer in Well. De vijf zonen en zeven dochters hadden het ouderlijk huis toen al verlaten. Sef overleed zes jaar later. Na zeven jaar onderdak in de Wellse kapelanie betrok Nelleke de woning aan de Kloosterhof waar zij nog altijd woont. Daar komen de twaalf kinderen, 23 kleinkinderen en 27 achterkleinkinderen regelmatig op bezoek. Het bereiken van de hoge leeftijd gaat gepaard met ongemakken. ,,Het gaat niet altijd bijster goed met me”, zegt de 105-jarige, ,,Mijn gehoor en mijn ogen zijn slecht, en ik vergeet steeds meer.” Dat laatste valt mee volgens dochter Geerte. ,,De leuke dingen toch niet, moeder? Je brengt de nieuwtjes die de familie je vertelt steeds weer over naar ons.” De momenten dat zij alleen is, zit Nelleke aan de buis gekluisterd. ,,Ik kijk vaak naar L1, het journaal en Blauw Bloed.” De Wellse geeft het geheim voor haar lange leven prijs. ,,Ik heb nooit gerookt en gedronken. En in eet elke dag een zachtgekookt eitje met wit brood. De laatste jaren neem ik ’s ochtends een bord brinta.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen