Tijdelijk museumpje voor Zangeres Zonder Naam in geboortestad

Print
Tijdelijk museumpje voor Zangeres Zonder Naam in geboortestad

Mary Servaes. Afbeelding: Guy van Grinsven

Stramproy -

In haar geboorteplaats Leiden opent vrijdag een tijdelijk museumpje over de Zangeres Zonder Naam (1919-1998).

Mary Servaes-Bey zou op maandag 5 augustus honderd jaar oud zijn geworden. Haar hele jeugd bracht ze in Leiden door. Daarna verhuisde ze naar Limburg.

De stad is al het hele jaar met het jubileum bezig en er is zelfs een gelegenheidsbier gebrouwen ter herinnering aan de Koningin van het Levenslied: ‘Bittere Tranen’ heet de drank, ‘met een klein bittertje’ in flesjes met daarop het portret van de legendarische dochter van ‘Sleutelstad’ Leiden.

Wandeling

Er is nu ook een speciale Zangeres Zonder Naam-wandeling te downloaden, die je op eigen houtje kunt lopen vanaf de plek in de Weverstraat waar haar eenvoudige geboortehuis stond. De tocht eindigt bij het oude schoolgebouw Old School, waar de pop up-expositie de hele maand augustus te zien is.

Kroon

Er zijn vooral veel foto’s uit haar Leidse jaren. Een van haar jurken is de kroon op de expositie. Bij Erfgoed Leiden, in het gebouw van het gemeentearchief, is ook aandacht voor de heldin van de smartlap, een kleine expo met een filmpje, die in augustus, september en oktober te bezoeken is. In het najaar komt er nog een levensliederenconcours in Leiden. De stad heeft sinds 2007 ook een Mary Beystraat.

Servaes - bekend van hits als ‘Mexico’ en ‘Mandolinen in Nicosia’ - overleed in 1998 op 79-jarige leeftijd in een verzorgingstehuis in Horn. Ze ligt begraven in Stramproy, de plaats waar ze lang woonde.