Terrorismeverdachte Maastricht blijft drie maanden langer vast

Print
Terrorismeverdachte Maastricht blijft drie maanden langer vast

Op een inmiddels opgeheven account op sociale media had ‘al-Maghribi’ als avatar een foto waarop een man, zittend op een scooter, het IS-handgebaar maakt met de opgestoken wijsvinger, duidend op Tawhied (’eenheid van God’). De foto is gemaakt in het stadspark in Maastricht, aan de oever van de Maas met op de achtergrond de Hoge Brug

Maastricht / Itteren -

De vorige maand in Maastricht aangehouden terrorismeverdachte moet drie maanden langer in de cel zitten. Dat heeft het Landelijke Parket woensdag bevestigd.

De 27-jarige verdachte verspreidde op sociale netwerken als Instagram en apps als Telegram jihadistische propaganda. Hij zamelde ook geld in voor in Syrië gevangen zittende IS-vrouwen.

IS-handgebaar

De man, die de Nederlandse en Marokkaanse nationaliteit heeft, was op internet bekend onder diverse strijdersnamen waaronder Abu Yahya al-Maghribi. Op een van zijn accounts gebruikte hij als avatar een foto waarop een man, zittend op een scooter en op de rug gefotografeerd, het bekende IS-handgebaar maakt met de opgestoken wijsvinger, duidend op Tawhied (’eenheid van God’). De foto is gemaakt in het stadspark in Maastricht, aan de oever van de Maas met op de achtergrond de Hoge Brug.

Lees ook: Terreurverdachte Maastricht heeft dubbele nationaliteit

De Hilversumse blogger en ‘jihadwatcher’ Mark ‘Azazel’ van den Berg kreeg eerder dit jaar ‘al-Maghribi’ in het vizier. Het Landelijk Parket heeft tegenover De Telegraaf bevestigd dat de gearresteerde man de door Van den Berg gemelde strijdersnamen op internet gebruikte. Nadat Van den Berg over de man in Maastricht berichtte, werd hij bedreigd door radicalen die een foto van hem plaatsten met een schietschijf op zijn voorhoofd en de oproep om “deze domme kafir (ongelovige) uit zijn lijden te verlossen”.

Het is nog onduidelijk waar of bij wie de dakloze verdachte in Maastricht verbleef.