PODCAST | LUISTER DE LIMBURGER

Podcast: ‘Nederlandse plofkrakers wijken uit naar Duitsland’

Print
Podcast: ‘Nederlandse plofkrakers wijken uit naar Duitsland’

Afbeelding: Laurens Eggen

Landgraaf / Venlo -

Limburg kreeg te maken met twee zware plofkraken in één maand, in Landgraaf en Venlo. Desondanks neemt het aantal plofkraken in Nederland af, stelt de bankensector. Maar wie goed kijkt, ziet dat het probleem zich vooral verplaatst, stelt criminoloog Cyrille Fijnaut in de podcast Luister de Limburger.

De banken beveiligen hun geldautomaten steeds beter, de criminelen gebruiken steeds zwaardere explosieven. De impact van een plofkraak voor de omgeving groeit. Dat bleek afgelopen week in Venlo, waar tientallen bewoners aan de Keulsepoort met de schrik vrijkwamen. Tachtig woningen werden na de explosie ontruimd, de bewoners werden opgevangen in een nabijgelegen hotel.

‘Probleem geëxporteerd’

In Nederland werken politie, justitie en de banken steeds meer samen om deze vorm van criminaliteit aan te pakken. Het aantal plofkraken in Nederland neemt af; in 2017 was er landelijk sprake van 65 plofkraken, vorig jaar waren dat er nog 42.

Lees ook:Impact plofkraak gaat veel verder dan de pinautomaat

Een van de redenen is volgens criminoloog Cyrille Fijnaut dat door politie en justitie de druk op plofkrakers wordt opgevoerd. Toch maakt hij een kanttekening: „Degenen die beweren dat er een daling is, vertellen er vaak niet bij dat een deel van de Nederlandse plofkrakers nu actief is op Duits grondgebied. We hebben het probleem deels geëxporteerd. In 2018 waren er in Duitsland 370 plofkraken. En voor zover het gaat om de bekende daders, is 40 procent Nederlander.”

‘Sardineblikjes’

Volgens de criminoloog was het fenomeen plofkraken lange tijd onbekend in Duitsland. Door het lage aantal plofkraken, werden er nauwelijks maatregelen getroffen door de banken. „De plofkrakers noemden de Duitse geldautomaten ‘sardineblikjes’. Daarbij heb je in Duitsland een groot netwerk van banken, die tot in de kleinste dorpen geldautomaten hebben staan. Op tal van plaatsen was het makkelijker om geldautomaten te kraken. Daarbij was ook de Duitse politie totaal niet voorbereid.”

In Luister de Limburger vertelt Fijnaut verder over de buit bij een plofkraak, wie de plofkrakers zijn én hoe deze criminaliteit effectief moet worden aangepakt. Daarnaast schuift verslaggever Marco van Kampen aan. Hij was vorig jaar in America, waar na een plofkraak geen pinautomaat meer was.

Abonneer je op onze podcast via Spotify, iTunes of Stitcher.

Luister de Limburger: elke donderdag een nieuwe aflevering, gratis te beluisteren op mobiel, tablet en pc.