Nabestaanden geschokt: ‘niet strafbaar’ dreigt voor vrouw die twee mensen doodreed

De familieleden van Sylwia, links broer Pawel en in het midden haar moeder. © AD/Marco de Swart

De familieleden van de alweer vijf jaar geleden doodgereden Sylwia Lesnik (23) en Grzegorz Kumela (29) zijn in shock. Vooruitlopend op het hoger beroep van verdachte Julia H. hebben zij van justitie te horen gekregen dat een psychiater en psycholoog hebben geconcludeerd dat het ongeluk niet aan de verdachte is toe te rekenen.

Victor Schildkamp

De zaak rond Julia (54) baarde in het verleden al opzien omdat de verdachte vanwege epileptische aanvallen al vele crashes op haar naam had staan toen ze in mei 2014 twee jonge, in Nederland werkende Polen doodreed op een kaarsrechte weg in Hellevoetsluis. Ondanks tal van waarschuwingen bleef ze maar achter het stuur kruipen.

Nabestaanden en zelfs rechters waren totaal verbijsterd door de onvoorstelbare onverschilligheid waarmee Julia uit Rockanje over de gebeurtenissen sprak. Steeds gaf ze haar aandoening de schuld, maar niet zichzelf. Kort na het dramatische ongeval werd ze weer achter het stuur van een auto aangetroffen, terwijl haar rijbewijs was ingenomen.

Tegelijkertijd weet Julia heus wel dat ze al een hersenaandoening heeft sinds de dag dat een paard haar schopte, ergens in 1992. Haar rijbewijs werd al eens ingetrokken, maar door een aantal epileptische aanvallen te verzwijgen wist ze het roze pasje weer terug te krijgen. Mét de aantekening ‘code 105’, die aangeeft dat er sprake is van epilepsie. Dan mag autorijden dus wel, mits het alleen voor privégebruik is en er geen andere aandoeningen zijn.

Emotioneel

Julia H., de vrouw die epilepsie verzweeg en twee mensen doodreed, kreeg twee jaar cel aan haar broek. Dat was veel meer dan het half jaar dat was geëist. De nabestaanden hadden tijdens de rechtszaak een zeer emotioneel betoog gehouden.

Verdachte Julia ging na de uitspraak in hoger beroep. Dat dient donderdag in Den Haag. Vooruitlopend daarop hebben een psycholoog en psychiater nu geconcludeerd dat - samengevat - het ongeluk haar niet aan te rekenen is. Waarom niet, wordt in de brief van justitie aan de familie niet uitgelegd. Dat zal donderdag tijdens de behandeling van de zaak blijken.

Daarmee is overigens niet gezegd dat de vrouw in hoger beroep niet opnieuw tot een celstraf veroordeeld kan worden. Begin 2018 werd ‘slechts’ een half jaar cel en rijontzegging geëist, maar ging de rechter met twee jaar cel een stuk verder. De rechtbank oordeelde toen dat ze capabel genoeg was om te kunnen beseffen dat ze een gevaar is op de weg.