Is deze foto te naakt? Facebook vindt van wel en haalt Nederlands Fotomuseum offline

Print
Is deze foto te naakt? Facebook vindt van wel en haalt Nederlands Fotomuseum offline

Is deze foto te naakt? Facebook vindt van wel en besloot woensdag de Facebookpagina van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam offline te halen. Afbeelding: Nederlands Fotomuseum / Ed van der Elsken

Een liggende naakte vrouw, haar borsten in de volle zon, een hand die haar vagina bedekt, gefotografeerd door de bekende kunstfotograaf Ed van der Elsken. Te naakt voor sociale media? Facebook vindt van wel en besloot woensdag de Facebookpagina van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam offline te halen.

Het Rotterdamse museum plaatste de foto ter promotie van de nieuwe tentoonstelling Lust for Life. Vermoedelijk vindt Facebook de foto in strijd met het beleid omdat die als te bloot of te aanstootgevend is beoordeeld.

Museumdirecteur Birgit Donker is verontwaardigd door de actie van Facebook. Volgens haar maakt bloot ‘onherroepelijk een onderdeel uit van deze tijd’. ,,Foto’s van zo’n groot fotograaf zouden nooit gecensureerd mogen worden op een platform als Facebook, zoals geen enkel ander kunstwerk geweerd zou mogen worden wegens naaktheid’’, zegt de directeur.

Het is ons een raadsel waarom Facebook deze foto als aanstootgevend beschouwt’ zegt Donker. ,,Je kan Facebook niet zomaar even bellen om te vragen hoe het zit.” Facebook heeft een streng beleid op het tonen van naakt of aanstootgevende beelden. Het bedrijf maakt volgens haar vaak een uitzondering voor foto’s van schilderijen, beelden of andere kunst waarop naakte figuren zijn te zien. Het museum zegt zonder enige twijfel te durven stellen dat de fotografie van Ed van der Elsken onder de uitzondering valt. ,,Dit moet om een vergissing gaan. We rekenen erop dat Facebook dat erkent”, zegt Donker.

Mark Zuckerberg

Het is volgens Donker niet voor het eerst dat musea door Facebook worden gecensureerd. Onder meer de pagina’s van Vlaamse musea werden offline gehaald nadat ze promotie maakten voor hun tentoonstellingen van de kunstschilder Rubens, bekend van zijn schilderijen van wulpse vrouwen. Die museumdirecteuren stuurden toen een aangetekende brief naar Facebookbaas Mark Zuckerberg met het verzoek de pagina’s weer online te halen. De Rotterdamse museumdirecteur hoopt dat niet zo ver hoeft te komen.

Facebook heeft nog niet gereageerd op de kwestie.