Amsterdam

Ondernemingsraad XS4ALL dreigt KPN voor rechter te slepen

Print
Ondernemingsraad XS4ALL dreigt KPN voor rechter te slepen

Afbeelding: ANP

De ondernemingsraad van XS4ALL wil dat moederbedrijf KPN maatregelen neemt om het voortbestaan van de provider te garanderen.

Als dat niet gebeurt, overweegt de raad naar de Ondernemingskamer te stappen. De ondernemingsraad klaagt over wanbeleid en waardevernietiging door KPN.

KPN is sinds 1998 eigenaar van XS4ALL. Begin dit jaar kondigde het bedrijf aan dat de naam XS4ALL op den duur zou verdwijnen. Klanten en werknemers zouden moeten overstappen naar KPN. De ondernemingsraad van XS4ALL moet daar nog advies over uitbrengen. Voorzitter Daan Willems wil daar niet op vooruitlopen, maar zegt wel dat er veel bezwaren zijn. „XS4ALL is altijd een goed lopend bedrijf geweest, het deed het beter dan KPN. Opheffen is niet slim om te doen, en er is geen reden voor.”

Klacht

Volgens Willems heeft XS4ALL „een uniek geluid in de Nederlandse markt. Onze maatschappelijke betrokkenheid, onze aandacht voor privacy en veiligheid. Onze klanten waarderen ons. Zij dreigen weg te lopen als de naam wordt opgeheven. Er staan een financiële strop te wachten. Dat is niet in het belang van KPN.”

Maar dat is niet de enige klacht die de ondernemingsraad heeft over het moederbedrijf. Willems: „Over onderwerpen die ons aan het hart gaan, is ons de mond gesnoerd. We konden en mochten niets zeggen over de Sleepwet (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, red.) en de bewaarplicht. Bovendien hebben we niet de ruimte gekregen om te innoveren. Daarom durven wij dit wanbeleid te noemen.”

Verklaring

KPN en dochter XS4ALL zeggen in een gezamenlijke verklaring dat ze de stap van de ondernemingsraad betreuren. Ze bestuderen de aankondiging en brengen „de eventuele implicaties ervan” in kaart. De integratie van XS4ALL in KPN biedt „het beste toekomstperspectief” voor klanten en medewerkers, „het is een solide plan dat commercieel, strategisch en financieel de meeste waarde toevoegt”.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen